Treceți la conținutul principal

Valea Minunilor de Amy TanAutoarea Amy Tan îmi este cunoscută în principiu datorită romanului Clubul norocoaselor, care cred că este și cel mai de succes roman al său până la ora actuală. Mi-a plăcut modul în care reușea să împletească istoria modernă cu vechile tradiții și superstiții chinezești. La același lucru m-am așteptat atunci când am citit Valea Minunilor.
Din păcate, această carte nu se numără printre preferatele mele, deoarce mi se pare că încearcă să repete aceeași rețetă - relațiile dintre mame și fiicele lor pe fondul unor evenimente din istoria zbuciumată a Chinei.
Acțiunea romanului începe la începutul secolului XX, în cea mai faimoasă casă a plăcerilor din Shanghai, numită Tăinuita Cale de Jad, care este condusă de o americancă excentrică numită Lulu Mimi. Aici crește Violet, fiica ei, răsfățata casei, care observă încă din fragedă copilărie, jocurile pe care le fac curtezanele pentru a atrage bunăvoința și generozitatea protectorilor lor. Violet este pe jumătate chinezoiacă, având un tată chinez, dar care a abandonat-o pe mama ei pentru a se căsători cu o chinezoiacă. Micuța Violet își urăște moștenirea chineză și insistă să creadă despre ea că este americancă pură.
La vârsta de 14 ani, în urma unei conjuncturi nefavorabile și a unui șiretlic al unia din amanții mamei sale, Violet este despărțită de aceasta și vândută unei case de toleranță rivale. Acolo, Violet nu mai ocupă un loc privilegiat, ci devine o curtezană, este nevoită să participe la ritualul tradițional de vânzare a virginității sale, o scenă care mi-a amintit mult de Memoriile unei gheișe și, pe măsură ce trec anii, își dă seama că retrăiește aceeași viață pe care a avut-o și mama sa, pe care a învinuit-o pentru că a permis să îi fie luată. Trăiește o dragoste imposibilă, este nevoită să depindă mereu de bărbații care se perindă prin viața sa și toate acestea deși nu își dorește decât să fie o femeie obișnuită, cu un soț și cu o familie. Cea care îi stă alături este Dovlecelul Fermecat, o fostă curtezană de la casa mamei sale și care îi va deveni cea mai bună prietenă.
Întreaga povestire este condimentată pe alocuri și cu scene de sex care probabil că se doresc a fi șocante. Cu toate acestea, romanului îi lipsește un ceva anume. Nu vreau să citesc numai cărți cu happy end, dar îmi place ca orice poveste să aibă o finalitate, o semnificație aparte. În schimb, mi s-a părut că am văzut numai un ciclu ca se repetă în diferite condiții, începând cu Lulu Mimi, apoi Violet și apoi fiica sa, Flora. Nu este neapărat plictisitor, pentru că poveștile din lumea orientală au întotdeauna o anumită aură de mister și sunt într-o oarecare fascinante pentru noi, cei care nu cunoaștem această lume, dar cam atât. Cu alte cuvinte, nu este cartea pe care aș recomanda-o dacă cineva mi-ar cere să îi spun ce carte să citească dintre cele scrise de Amy Tan.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…