Treceți la conținutul principal

Sub luna de șofran de Nicole C. Vosseler


Nu știam nimic de spre această autoare și nici nu auzisem de această carte, dar titlul și coperta mi-au trezit interesul, așa că am devorat-o rapid, într-o săptămână. Îmi plac cărțile care te poartă cu ele într-o călătorie prin tot felul de tărâmuri exotice, poate pentru că visul meu cel mai mare este să pot străbate lumea în lung și în lat. Dar cum acest lucru nu este posibil, măcar îmi rămân cărțile și pot să vizitez și eu diferite colțuri ale lumii prin intermediul personajelor.
Personajul principal al cărții este Maya, o tânără care provine dintr-o familie din clasa de mijloc a Angliei victoriene. Tatăl ei este un profesor respectat, iar mama ei este preocupată să își crească cele două fete, pe Maya și pe Angelina ca pe două domnișoare cuviincioase, care să facă partide bune pentru căsătorie. Dar Maya nu este interesată deloc de bunele maniere și de jocurile de societate, cea mai mare pasiune a ei sunt cărțile și este foarte nemulțumită de faptul că femeile sunt considerate inferioare bărbaților și nu sunt acceptate la universități de prestigiu. Încă din copilărie, Maya îl admiră pe Richard Burton, un fost elev al tatălui său, pasionat de expedițiile arheologice pe tot felul de tărâmuri îndepărtate. Maya și Richard poartă o corespondență îndelungată, timp în care bărbatul îi descrie toate locurile exotice pe care le vizitează și chiar și escapadele sale amoroase. Maya își creează un fel de fantezie despre Richard, îl vede ca fiind inteligent, aventuros și neînfricat și dorința ei este să se mărite cândva cu el și să plece din plicticosul Oxford.
Când Richard se întoarce în cele din urmă acasă, Maya este deja o adevărată domnișoară. Însă planul ei de a fi împreună cu Richard este dejucat chiar de către acesta, deoarece espre mult prea preocupat de expedițiile sale și îi spune Mayei că nu poate să se însoare cu ea fiindcă nu are mijloacele necesare să întrețină o soție. Și probabil că nici nu își dorește o astfel de responsabilitate. Cei doi reiau corespondența, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, însă între timp, Maya îl cunoaște pe Ralph, un prieten de-al fratelui său mai mare, Jonathan, care este ofițer în armată. Ralph o cucerește prin farmecul său, prin aspectul fizic și prin faptul că îl vede la fel de curajos ca și Richard. Tânărul ofițer o cere de soție, însă părinții ei se opun, deoarece consideră că Ralph trebuie întâi să avanseze în grad și să aibă venituri mai mari înainte să se căsătorească cu ea. 
Sătulă să mai tot aștepte, Maya fuge de acasă, ajutată de fratele ei, și se căsătorește pe ascuns cu Ralph, iar apoi cei doi pleacă la Aden. Aden este un oraș portuar din Yemen, punct de referință cândva pentru celebrul Drum al Mirodeniilor. Căsnicia Mayei cu Ralph nu începe sub cele mai bune auspicii, deoarece bărbatul nu numai că nu ste promovat din cauza escapadei sale romantice, ci este și trimis ca un fel de pedeapsă de către superiorii săi în Yemen. Ralph este tot mai nemulțumit de situația în care se află și își descarcă frustrarea pe Maya. La rândul ei, tânăra constată că n-a făcut decât să schimbe un decor plictisitor cu un altul, deoarece nu are nimic de făcut în micul orășel.
Totul se schimbă în momentul în care Maya este răpită de un trib, al cărei căpetenie este misteriosul Rashid.
Mai multe nu spun, fiindcă nu vreau să divulg chiar tot, dar pot să spun că Sub luna de șofran este o frumoasă poveste de dragoste, despre relațiile dintre bărbați și femei, despre relațiile dintre părinți și copii și despre aventuri pe tărâmuri îndepărtate. Ce nu mi-a plăcut este că autoarea parcă înghesuie prea multe informații pe alocuri, încât îmi era greu să urmăresc descrierile și nici nu mi le mai amintesc. Scrisorile lui Richard, discuțiile dintre Jonathan și Ralph despre locurile pe care le-au vizitat, cuprind atât de multe imagini, ba dintr-o țară în alta, ba de spre un oraș în altul, încât parcă vedeam deja cu ochii minții un pion țopăind de colo-colo pe hartă. Iar discuțiile despre politica Marii Britanii în acea perioadă, războaie și colonii, drept să spun m-au plictisit și am citit doar fugitiv pasajele respective.
Însă una peste alta, îmi place stilul lui Vosseler, fără înflorituri inutile, dar cu multă sensibilitate, cu personaje clar conturate, care nu rămân plate și unidimensionale, așa că per total, a fost o lectură plăcută și recomand cartea oricui are...dor de ducă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…