Treceți la conținutul principal

Zeița orezului de Rani Manicka


Am început să citesc această carte pentru că m-a intrigat titlul și pentru că îmi plac cărțile autorilor asiatici. Cel puțin în general. Nu mică mi-a fost surpriza când am descoperit o adveărată sagă în paginile acestei cărți, care mi-a amintit de altă carte preferată a mea, Casa Buddenrook de Thomas Mann. Ca și în cazul cărții lui Thomas Mann, Zeița orezului urmărește destinele mai mult sau mai puțin tragice a membrilor din patru generații a unei familii. 
Povestea noastră începe în Malayesia, locul unde tânăra Lakshami în vârstă de 14 ani, își începe căsnicia aranjată alături de un bărbat de 36 de ani. Malayesia este surprinsă înt-un moment ciudat, în care lumea modernă își face loc puțin câte puțin pe acest teritoriu, dar superstițiile, misterele și credințele vechi încă mai au loc în inimile oamenilor. Alături de soțul ei, aflat la a doua căsnicie, Lakshami muncește din greu ca să își crească copiii. Deși este un om bun și blând, Lakshami nu îl iubește și niciodată nu este mulțumită de ceea ce el face. Își crește copiii cu o mână de fier, deși îi iubește pe toți și face față chiar și ororilor care au loc în timpul ocupației japoneze din timpul celui de-al doilea război mondial.
Perspectiva se schimbă mereu, fiecare dintre copiii săi spunând povestea prin ochii lor, sau chiar și prin ochii altor personaje, ca de exemplu nurorile sau nepoții lui Lakshami. Pentru unii copii, mama lor este o adevărată zeiță, sufletul casei, cea care reușește să îi încurajeze pe toți și să le ofere amintiri frumoase. Pentru alții, ea este o femeie rece, de piatră, care nu se gândește decât la bani și care îi calcă pe ceilalți în picioare. Mi se pare o abordare foarte realistă și totodată interesantă, deoarece autoarea ne lasă pe noi, cititorii să ne construim propria imagine despre Lakshami. Poate cel mai emoționat, dar și cel mai scurt fragment este cel care prezintă perspectiva soțului său. Mi-a plăut mult acest personaj și mi-a fost foarte milă de el, chiar și așa, luându-și o mireasă-copil, dat fiind că așa erau vremurile atunci, nefiind ceva neobișnuit.
Ca orice sagă, cartea urmărește sușurile și coborâșurile acestei familii și este interesant de văzut că, deși Lakshami este o femeie foarte puternică - lucru cu care toate celelalte personaje sunt de acord - urmașii ei nu par să moștenească această tărie de caracter.
Cartea este destul de lungă, dar foarte interesantă și acoperă o mulțime de subiecte - viața în Malayesia, desfășurarea și urmările celui de-al doilea război mondial, probleme rasiale, dinamica din interiorul unei familii numeroase, tradițiile și credințele din această parte de lume. Sunt foarte multe lucruri despre care aș putea vorbi, dar nu sunt eu în măsură să fac pe criticul literar. Pot spune doar că este o carte care merită citită, mai ales dacă vă plac autorii asiatici și sunteți familiarizați cu stilul lor de a scrie - adică totul se împleteșe frumos și firesc, ca într-o țesătură migăloasă, pentru a realiza un tot unitar plin de mici detalii care fac parte dintr-un puzzle uriaș.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…