Treceți la conținutul principal

Oamenii fericiți citesc și beau cafea de Agnes Martin-LugandPentru anul acesta, mi-am propus să citesc mai mult, acesta fiind și unul din motivele absenței mele pe blog, mai ales că de Crăciun am primit tableta mult dorită și acum îi este mult mai ușor să citesc cărțile în format electronic.
Deespre cartea lui Agnes Martin-Lugand, psiholoaga devenită scriitoare, am tot auzit, iar titlul părea mai mult decât intrigant. Dar, așa cumse întâmplă cu poul lăudat, la care nu e bine să te duci cu sacul, cam așa am pățit și eu cu această carte.
Premizele păreau bune, o femeie se trezește într-o situație îngrozitoare și trebuie să găsească soluția să îți refacă viața făcută bucăți peste noapte. Nu cred că sunt spoilere prea mari, dacă spun subiectul, din moment ce totul este dezvăluit din primele pagini ale cărții. Diane pare că are tot ce își dorește, o viață lipsită de griji, fiind proprietara unei librării din Paris, care se numește chiar „Oamenii fericiți citesc și beau cafea, este căsătorită cu un bărbat care o iubește la nebunie și are o fiică. Fericirea lor este distrusă atunci când soțul și fetița își pierd viața în urma unui accident de mașină, iar Diane se trezește singură, lâncezind în apartamentul lor. Dacă nu ar fi Felix, prietenul și angajatul ei de la librărie, probabil că ar uita și să mănânce sau să se spele. Cum Felix și părinții ei insistă că este cazul să își vadă de viața ei, Diane decide să scape de pisălogeala lor și să plece în Irlanda, deoarece soțul ei dorea să viziteze acea țară. Alege la întâmplare un sătuc irlandez de pe hartă și închiriază o căsuță acolo. Toate bune și frumoase, dacă n-ar fi vecinul ei posac, Edward, ce pare să nu fie deloc bucurps de prezența ei acolo.
Nu mi-a plăcut deloc cartea pentru că nu am găsit că aș avea ceva să îmi placă. Personajele nu sunt deloc plăcute, acțiunea se petrece destul de lent și este foarte previzibilă, iar modul de a scrie al autoarei îmi amintește de încercările mele nereușite de a scrie ceva de-a lungul anilor. Adică degeaba ai o idee bună în minte, dacă nu reușești să o pui pe hârtie așa cum trebuie. Totul se rezumă la dialoguri și la frânturi răzlețe de text,dar care nu transmit nimic despre ceea ce simt sau gândesc personajele, astfel încât nu ai de ce să te atașezi de ele. Diane este o eroină destul de nesuferită. Nu condamn slăbiciunea ei, știu că nu toți putem fi puternici în fața morții, dar îmi pare genuld e femeie răsfățată, care a dus o viață în care tot timpul a fost protejată de alții și pur și simplu nu știe cum să se descurce. Librăria a deschis-o cu ajutorul financiar al părinților, iar Felix este cel care se ocupă efectiv de tot. De altfel, nue ste explicat deloc comportamentul ei răutăcios față de părinții ei, care se pare că îi vor doar binele. Ea îi vede doar ca pe niște oameni care nu îi înțeleg durerea și care vor s-o împingă de la spate. Le spune chiar că singura ei familie au fost soțul și fiica și că n-are nevoie de ei. Mi s-a părut o reacție foarte urâtă, nu doar un impuls pe moment, pe care ea nici nu îl regretă ulterior. Nu știm nimic despre copilăria ei, nu știm dacă au fost nișe părinți jalnici ca să merite un astfel de tratament, nu știm nimic. Apoi, faptul că soțul ei era cel care se ocupa de tot ceea ce ținea de planificare sau organizare, iarăși te duce cu gândul la un om care pur și simplu nu știe cum să fie pe picioarele lui. El este cel care îi lasă destul de mulți bani în cont ca să îi permită călătoria în Irlanda și lâncezeala acasă. Dacă nu ar fi avut mijloacele financiare necesare, cu siguranță că nu și-ar fi permis luxul să nu facă nimic și să se complacă în autocompătimire. De altfel, ea singură recunoaște că s-a mutat din casa părinților direct în casa soțului, pentru că s-a căsătorit de tânără. Aș putea spune că Diane, practic nu știe cum e să fie un adult și să fie responsabilă. Iar timpul petrecut în Irlanda se presupune că o schimbă și o face mai puternică, dar nu prea văd cum...Practic, se trasnformă din văduva îndurerată într-o adolescentă condusă de hormoni și devine preș în fața vecinului Edward.
Și să nu încep cu Edward. Nu pot să nu fac comparația cu personajele lui Jane Austen, începând cu numele și terminând cu caracterul, dar eroii întunecați și neînțeleși ai lui Austin niciodată nu se comportă ca niște mitocani absolut gratuit. Nu înțeleg atracția lui Diane pentru Edward și nici comportamentul lui nu-l înțeleg, în ciuda a ceea ce aflăm pe parcurs despre experiența lui anterioară cu reprezentatele sexului feminin.
Per total, este o carte din care am simțit că nu am rămas cu nimic și mă bucur că nu am făcut greșeala să o cumpăr în varianta tipărită, fiindcă mi-ar fi părut tare rău după aceea. Dacă ați citit-o și v-a plăcut, nu mi-o luați în nume de rău, știți că părerile oamenilor despre cărți sunt foarte subiective. Dacă n-ați citit-o...cred că titlul e cea mai bună parte a cărții și cu asta am spus totul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…