Treceți la conținutul principal

Luminătorii de Eleanor CattonTitlu original: The Luminaries
Anul apariției: 2013
Dacă tot sunt în vacanță, încerc să profit de timpul liber pe care îl am ca să bifez mai multe cărți de pe lista mea de lecturi pe care mi-am propus-o pentru acest an. ”Luminătorii” nu este una dintre cărțile care mi-au captat atenția n mod deosebit, pentru că nu pot spune că m-a pasionat toată tema asta cu goana după aur, chiar dacă este condimentată cu câteva mistere.
Acțiunea se petrece în 1866, când Walter Moody ajunge în Noua Zeelandă din dorința de a se îmbogăți căutând aur. Chiar în seara în care ajunge la destinața sa, dă peste o întâlnire secretă a unor localnici care discută despre câteva evenimente ciudate ce au avut loc în cadrul comunității. Unul dintre cei mai avuți bărbați a dispărut în mod inexplicabil, o prostitutată a încercat să se snucidă și o comoară a fost descoperită tocmai în casa unui bețiv.
Premizele sunt bune, e clar că existe influențe din literatura victoriană aici, dar totul devine prea greu de urmărit, în special conexiunea cu elementele de astrologie, zodiacuri, semne lunare și toate cele, am înțeles că totul urmează elementele ciclice care au loc pe parcursul unui an, dar...e o carte foarte lungă - eu am citit un ebook care are peste 600 de pagini și trebuie să spun că pur și simplu devine destul de greu de urmărit și vrei doar să se termine odată. Adică na, cel puțin eu am simțit asta. Nu că autoarea n-ar scrie bine, apreciez că s-a chinuit chiar să păstreze unele elemente de vocabular caracteristice perioadei secolului XIX și se vede că și-a făcut temele în ceea ce privește documentarea, dar pe mine m-a pierdut pe parcurs. Capitolele sunt destul de lungi și e puțin mai dificil să citești cu mici întreruperi, așa cum fac eu de obicei. De asemenea, sunt prea multe personaje, la un moment dat nu mai știam cine ce spune și parcă se amestecau toate la un loc așa că tot trebuia să revin și să mă uit cine ce rol are în întreaga poveste.
Revin și la întreaga treabă cu astologia. Totul este construit pe baza unei întregi metafore care, este destul de subtilă și care poate fi greu de urmărit dacă nu ești o persoană obsedată de zodiac și care cunoaște toate detaliile astrologice specifice acestuia. 
Ca să nu listez numai lucrurile care nu mi-au plăcut o să spun și ceva ce mi-a plăcut: hotelul din Hokitika, unde se întâlnesc toate personajele. Chiar mi-a lăasat impresia că am putut citi descrierea unui tablou viu a ceea ce era Noua Zeelandă în a doua jumătate a secolului XIX și astfel de detalii întotdeauna mă atrag. 
Așadar, nu cred că nu e o carte care merită atenție, în fond a câștigat și ceva premii literare importante - nu că ăsta ar fi neapărat un criteriu - dar nu este pentru mine, asta îmi este clar.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…