Treceți la conținutul principal

Twin Peaks: Fire Walk with MeAnul lansării: 1992
Regia: David Lynch
Scenariu: David Lync, Robert Engels, Mark Frost
Distribuția: Sheryl Lee, Ray Wise, Madchen Amick,David Bowie, Heather Graham, Chris Isaak, Kiefer Sutherland, Kyle McLachlan
După ce serialul Twin Peaks a fost anulat, în ciudat unei campanii destul de puternice stârnite de fanii acestuia, David Lynch s-a decis că vrea să se concentreze pe povestea Laurei Palmer și să îi dedice un întreg film. Care, după ce a fost editat la greu, tot a ajuns să aibă peste două ore. Practic, personajul care trebuia să fie doar unul secundar, a câștigat tot mai multă popularitate în rândul fanilor, așa că a primit propriul film.
Filmul relatează ultimele zile din viața Laurei Palmer, inclusiv moartea sa, așa că dacă nu ați văzut serialul, nu vă recomand să vedeți întâi filmul, deși este teoretic un prequel. În distribuție se regăsesc majoritatea actorilor din serial, cu două excepii notabile: Lara Flynn Boyle, care a fost înlocuită cu Moira Kelly în rolul Donnei, deoarece Lara nu a mai vrut să aibă nimic de-a face cu serialul și Sherylin Fenn, care nu a putu participa la filmări din cauza programului său aglomerat în acea perioadă. De asemenea, rolul agentului Dale Cooper a fost diminuat considerabil, fiindcă Kyle McLachlan se temea să nu fie asociat pentru totdeauna cu imaginea excentricului agent FBI. După cum se vede și acum, eforturile lui au fost în zadar, fiindcă tot acest rol a rămas cel care i-a definit cariera.


Filmul nu a fost primit foarte bine nici de critici, și nici nu a avut încasări prea bune, iar fanii Twin Peaks se împart în două tabere: cei care nu vor să audă de el și cei care îl consideră o capodoperă. Eu mă aflu pe undeva pe la mijloc.
Pe de o parte, mi-a plăcut să văd în detaliu evenimentele premergătoare morții Laurei, pe care altfel le cunoaștem doar din relatările disipate ale celorlalți. Pe de altă parte, pot să îmi dau seama ce îi lipsește filmului. Deși este foarte lung, nu se întâmplă prea multe lucruri, deoarece David Lynch își ia mult timp să construiască atmosfera sumbră și misterioasă specifică filmelor sale dar uneori acest lucru e puțin iritant. Adică n-am nevoie de 5 minute până când Laura se apropie de o ușă pe care vrea să o deschisă, știți ce vreau să spun? În al doilea rând, este un film mult prea sumbru. Lipsesc cu desăvârșire scene de umor negru sau pur și simplu de comedie, pe care le regăsim în serial, multe dintre ele datorate personajelor secundare care nu și-au mai găsit locul în film. Parcă e totul prea apăsător, îți dă o senzație de neliniște și nu vrei decât să se termine odată. Cel puțin aceasta este impresia mea, dar percepția fiecăruia poate să difere, evident.


Prima jumătate de oră este dedicată unui duo de agenți, Chester Diamond, interpretat de Chris Isaak și Sam Stanley, interpretat de Kiefer Sutherland. Aceștia vin aproape de Twin Peaks să ancheteze moartea Teresei Banks. Apoi, chester dispare subit și nu știm nici ce se întâmplă cu Sam, pentru că acțiunea se mută cu câteva zile înainte de moartea Laurei Palmer. Știm doar că Dale Cooper are o previziune că va mai avea loc o crimă, așa explicându-se probabil și cum de a apărut atât de rapid în Twin Peaks atunci când a fost ucisă Laura.
Pe tot parcursul filmului, ajungem să cunoaștem viața dublă a Laurei. La suprafață este fata perfectă, o elevă bună, regină a balului, cu un iubit care este căpitanul echipei de fotbal. Părinții ei o adoră, prietenii o iubesc și aproape toată lumea are numai vorbe frumoase de spus despre ea. În schimb, acasă lucrurile nu sunt așa cum par și Laura trebuie să se lupte cu BOB, monstrul îngrozitor care îi chinuie nopțile, este dependentă de droguri, face sex pe bani și se iubește în secret cu James Hurley, un fel de ”rebel fără cauză”, care este un outsider și cu siguranță nu poate fi numit domnul Popularitate. 


Mai multe nu vreau să spun, în caz că nu știți povestea pe larg, dar pot să spun că mi s-a părut interesant să văd că totuși, David Lynch reușește să capteze perfect aparența idilică a unui mic orășel, dar care asunde o mulțime de secrete și nimic nu este ceea ce pare a fi. 
Mai am de notat un singur lucru: știu că Jurnalul secret al Laurei Palmer este scris chiar de fiica lui David Lynch și multe din evenimente se regăsesc și în film, însă altele lucruri au fost adăugate doar în scenariul filmului. De exemplu, scena de la bar cu Laura și Donna nu apare în jurnal. Și în al doilea rând, în jurnal se vede clar că Laura a observat că s-a îndepărtat mult de Donna. Ține foarte mult la ea și i-a fost cea mai bună prietenă, dar Donna nu știe toate secretele întunecare ale Laurei și nici măcar nu le bănuiește, așa că nu are nici cum să o înțeleagă, și nici să o ajute.
Dacă e necesar să vedeți și filmul dacă urmăriți serialul? Nu. Este un prequel, nu conține lucuri noi, pe care să nu le puteți afla și din serial și nici nu oferă vreo concluzie la finalul ambiguu al sezonului doi, evident. Este doar un film pentru fanii ”die hard” al serialului, care vor să afle mai multe despre Laura și vor să o vadă pe Sheryl Lee interpretând rolul Laurei din plin, însă nimic mai mult.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…