Treceți la conținutul principal

Maraton Twin Peaks: Sezonul 1, episoadele 3&4


N-am reușit să îmi fac timp ieri pentru rezumate, așa că mă revanșez astăzi cu rezumatele celorlalte 4 episoade care au fost difuzate până acum pe HBO 3.

Episodul 3

Ăsta cred că a fost primul episod care a dat cu adevărat tonul întregului serial, cel care i-a făcut pe oameni să se decidă dacă îl vor mai urmări sau nu, pentru că este primul episod în care Cooper are unul din multele sale vise ciudate.
Dar până acolo, să vorbim puțin și despre personajele secundare, pentru că le-am cam neglijat până acum. În timpul unei cine acasă la familia Horne, apare fratele mai mic al lui Benjamin, Jerry. E clar că e un tip puțin sărit de pe fix, care are gândul numai la distracții. Benjamin îl informează că Laura a murit, ceea ce îl întristează pe Jerry, așa că, pentru a-l consola, fratele său îi propune o noapte de distracții la Jack Chiorul, unde ar fi ajuns niște fete noi.
Ben și Jerry - de abia acum mi-am dat seama că ăștia au nume de înghețată - pleacă într-o scurtă excursie peste graniță, în Canada, la Jack Chiorul, un bar/bordel, condus de o matroana pe nume Blackie. Acolo, niște fete foarte tinere lucrează ca prostituate, inclusiv o fată nouă, blondă, care seamănă puțin cu Laura, așa că putem deduce că ar trebui să fie înlocuitoarea ei.
James este invitata la cină acasă la Donna, iar cei doi îndrăgostiți își spun cât de mult se iubesc. Plictisitor! În plus, toată povestea asta cu ”noi am iubit-o amândoi pe Laura, dar ne-am cuplat chiar în ziua în care a fost găsită moartă” mi se pare o ipocrizie. Nu au iubit-o prea mult dacă s-au și cuplat rapid, hmmm?
Cooper se întoarce în camera lui de la hotel, unde ajutorul de șerif Hawk îl sună și îl informează că Ronnette Pulaski a lucrat la raionul de parfumuri din magazinul lui Benjamin Horne, la fel ca și Laura, și că un bărbat ciudat, fără un braț, dă târcolae spitalului, în special în zona unde este morga. Apoi, Cooper primește un bilețel pe sub ușă pe care scrie doar ”Jack fără un ochi”.
Bobby și Mike merg în pădure să își ia doza de droguri de la Leo, care le-o lasă de obicei ascunsă într-o minge de fotbal dezumflată. Dar când nu găsesc drogurile, apare însuși Leo, care le cere restul de bani și Bobby îi explică faptul că banii au rămas la Laura. Leo e furios fiindcă bănuiește că Shelly îl înșeală, doar că nu știe cu cine.
Ed ajunge acasă plin de ulei de motor după o zi la atelierul auto și o găsește pe soția lui, Nadine, făcând exerciții la un aparat. El îi murdărește din greșeală niște cocoloașe de vată cu ulei, pe care Nadine avea de gând să le folosească pentru a face un mecanism de tragere a perdelelor complet silențios. Nadine îi iese din fire și îl face cu ou și oțet. Bietul om, nu e de mirare că are o aventură cu Norma.


Cooper și polițiștii se întâlnesc în pădure, unde agentul îi explică lui Harry că folosește o metodă specială de deducție, care se bazează pe intuiție. Așa că, are de gând să elimine suspecții a căror literă începe cu J, adică litera scrisă în jurnalul Laurei. Prin urmare, începe să lovească cu piatra niște sticle aliniate la depărtare, spunând numele fiecărui suspect la fiecare aruncare. Curios, dar în afară de câteva priviri mirate, nimănui nu i se pare ciudată această metodă de ”investigație”. O piatră doboară sticla când este spus nuele doctorului Jacoby, dar aceasta nu se sparge, în schimb se sparge la numele lui Leo Johnson, ceea ce îl pune pe pletosul nostru trăznit în capul listei de suspecți.


Donna și părinții ei iau cina la RR, când apare Audrey Horne, care alege o piesă din tonomat și începe să danseze de una singură în mijlocul restaurantului. Ce au oamenii ăștia cu dansurile, zău așa? Donna merge să vorbească cu Audrey, iar aceasta o întreabă dacă Laura a făcut vreodată o remarcă legată de tatăl ei. Oare ce știe Audrey și nu știm noi?
Medicul legist de la FBI, Albert Rosenberg apare în Twin Peaks, să facă o autopsie ca la carte cadavrului Laurei. Îmi place Albert, e ironic, amuzant și se pare că își dă seama din prima că omaneii din Twin Peaks nu sunt atât de buni și de prietenoși cum par la suprafață și cum crede Cooper. Albert și Harry au ciocniri din prima, pentru că agentul face mișto de Harry, deoarece este doar un polițist într-un orășel de provincie.Harry nu mai rezistă și îl pocnește pe Albert.
După incidentul cu vata, Ed vine acasă u coada între picioare, numai că de data aceasta Nadine e foarte exaltată deoarece uleiul de motor era exact ceea ce avea nevoie ca mecanismul ei de tragere a perdelelor să fie complet silențios. Încep să cred că femeia asta chiar e sărită de pe fix și nu la modul cum sunt majoritatea personajelor din Twin Peaks, ci cu adevărat. 
Acasă la familia Packard, Pete fură cheia seifului lui Catherine și i-o strecoară pe ascuns lui Josie. Aceasta descoperă în seif două seturi de registre, unul real care arată un profit bun al fabricii și unul măsluit, care indică falimentul.
Acasă la familia Palmer, se întâmplă iar lucruri ciudate. Leland ia o fotografie de-a Laurei și începe să danseze cu ea prin cameră, spre oroarea soției sale. Ce o fi cu toate dansurile astea???


În fine, Cooper merge și el la culcare și are primul său vis din Camera Roșie. În vis, Cooper este îmbătrânit și visează un pitic ciudat și pe Laura, iar ambii vorbesc invers, ceea ce e al naibii de creepy. Îl vede și pe omul ciung, care îi spune că se numește Mike și că a fost posedat de un spirit rău, de care a scăpat numai atunci când și-a tăiat brațul. El mai spune că a locuit deasupra unui magazin u de toate, împreună cu BOB. Apoi, apare chiar BOB, care îi spune lui Cooper că va ucide din nou. În Camera Roșie, piticul îi spune lui Cooper că Laura este verișoara lui și că are multe secrete. Cooper o întreabă dacă ea este Laura. Ea îi răspunde că e ca și cum ar cunoaște-o, dar uneori, brațele îi sunt îndoite la spate.Tot în această scenă, are loc și celebra referire la cei 25 de ani care vor trece până când ceva se va întâmpla, ceea ce mă face să cred că poate Lynch chiar nu a ales întâmplător anul acesta pentru lansarea noilor episoade din serial. În cele din urmă, piticul îi mai spune lui Cooper că ei sunt dintr-un loc de unde se aud păsări și muzică tot timpul. Iar apoi ce face? Evident, un dans! 
Episodul se termină cu un Cooper foarte entuziast care îl sună pe Harry și îl anunță că trebuie să se vadă la micul dejun fiindcă știe cine este ucigașul Laurei Palmer.

Episodul 4

Încă de dimineață, Audrey se oprește la masa lui Cooper, iar el o întreabă dacă ea a fost cea care i-a strecurat bilețelul pe sub ușă. Ea recunoaște și îi spune că vrea să îl ajute să afle cine a fost criminalul Laurei, fiindcă, deși nu erau prietene, ea o înțelege cel mai bine pe Laura. Și este oarecum adevărat, dacă ne gândim la felul în care cele două fete sunt percepute. Laura era o fată inocentă la suprafață, dar cu o viață dublă sordidă, pe când Audrey este văzută ca îndrăzneață și rebelă, când de fapt este doar o adolescentă cu tendințe romanțioase, după cum se observă și din ”îndrăgosteala” pe care o manifestă față de Cooper.
Când Harry și Lucy apar la micul dejun, Cooper le povestește visul său și le spune că nu trebuie decât să descifreze codul visului ca să afle cine este criminalul. El mărturisește că Laura i-a șoptit în vis, la ureche, cine este criminalul, dar nu își poate aminti. 
La morgă are loc un mic incident, deoarece Albert vrea mai mult timp ca să adune probe de pe cadavrul Laurei, dar doctorul Hayword și Benjamin Horne insistă ca acesta să permită familiei să o îngroape la înmormântarea programată pentru ziua respectivă. Cooper îi cere lui Albert să facă un raport detaliat cu probele strânse deja și să cedeze cadavrul pentru înmormântarea planificată.


Acasă la familia Palmer, Leland se uită pierdut în spațiu la un serial, mai bine zis o telenovelă care a fost special creată pentru serialul Twin Peaks, în care este vorba despre două surori gemene, Chiar atunci, apare Madeleine Ferguson, verișoara Laurei, care seamănă perfect cu ea, doar că are părul castaniu și poartă ochelari. E un fel de ironie aici, ceva de genul ”da, știm că nu suntem subtili cu gemenel, dar ce să-i faci, e un artificiu, luați-l ca atare”.
La RR, Norma află de la ofițerul de supraveghere al soțului ei că Hank ar putea fi eliberat din închisoare, dar totul depinde de mărturia ei, ca să asigure autoritățile că ea îi va oferi suportul necesar, inclusiv un loc de muncă, pentru ca acesta să se integreze în societate.
Cooper și Harry merg să îl întrebe pe Leo dacă are un alibi pentru noaptea în care a fost ucisă Laura, iar el le spune că era în cursă, fiind șofer de TIR, iar soția lui poate să confirme că a sunat-o din afara orașului. Cooper pare ciudat de distras de niște boboci de rață, dar hei, nu-l condamn. Boboceii de rață sunt foarte drăguți!
Tatăl lui Bobby încearcă să îl facă să vorbească despre sentimentele lui și să îl consoleze, însă Bobby e pegătit să facă un tărăboi pe cinste la înmormântarea Laurei.
Albert își prezintă raportul. Laura avea cocaină în organism și a fost legată cu două tipuri diferite de frânghie și în locuri diferite, ceea ce înseamnă că a fost legată de două ori în acea noapte. Acesta este unul dintre indiciile din vis, când Laura a spus că uneori brațele îi sunt îndoite la spate. Laura are urme de mușcături pe umeri, probabil de la o pasăre, iar în stomac i s-a găsit o bucățică de plastic cu litera ”J” inscripționată pe ea.


La înmormântarea Laurei, se adună întreg orașul, ceea ce cred că este singura scenă cu toți actorii din serial. În momentul în care preotul spune ”Amin”, fratele retardat al lui Audrey strigă și el ”Amin”, iar apoi Bobby repetă și el cuvântul. Îi acuză pe toți ce prezenți de ipocrizie, pentru că toți știau că Laura are probleme, însă toți se prefăceau că nu observă și nimeni nu a ajutat-o. El le mai spune că toată lumea este vinovată de moartea ei, ceea ce trebuie să recunoaștem că e cam adevărat. Chiar atunci apare James, ia cei doi încep să se încaiere. În toiul învălmășelii, Leland se aruncă plângând peste sicriul Laurei, ceea ce declanșează mecanismul folosit pentru coborârea acestuia în pământ. Avem parte de un moment tragi-comic caracteristic pentru Lynch, cu Leland plângând îndurerat și sicriul care se hâțâne în sus și în jos. Sarah, soția lui, îl acuză furioasă că ”a stricat și acest moment”. Oare ce alte momente a stricat Leland, sau la ce se referă soția lui?
Seara, la RR, Shelly le povestește unor clienți momentul de la înmormântare și toată lumea râde de bietul Leland. Harry, Hawk și Ed îi povestesc lui Cooper care este secretul lor. E clar că în Twin Peaks se petrec lucruri ciudate și că există forțe necunoscute în pădurile dese, așa că dintotdeauna un grup de bărbați a făcut tot posibilul să îi protejeze pe locuitorii din oraș. Băieții de la Bookhouse, după cum se numesc ei se întâlnesc întotdeauna în barul Bookhouse, unde îl duc și pe Cooper. L acest punct, este clar că Harry are încredere totală în Cooper, din moment ce îi spune toate aceste lucruri. La bar, băieții Bookhouse l-au prins pe Bernard Renault, care lucrează la barul Roadhouse ca om de serviciu, pentru că încerca să treacă graniața cu niște cocaină. Ceea ce nu știu ei, este că Bernard a reușit să îi trimită un semnal fratelui său, Jacques, ca să fugă din țară. Jacques îl sună pe Leo ca să îl ajută să treacă granița, așa că acum știm că Jacques și Leo sunt cei care se ocupă cu traficul de droguri, și tot ei îi aprovizionau pe Bobby și Laura.
Cooper care așteaptă în tăcere la cimitir ca cineva să sosească la mormântul Laurei. Acel cineva e doctorul Jacoby, care îi mărtuisește că Laura e singura persoană care l-a făcut să îi pese din nou de cineva, sătul fiind să tot asculte problemele celorlalți oameni din oraș.
Josie și Harry discută despre ce se întâmplă la fabrică. Josie îi spune că el crede că Benjamin și Catherine vor să o omoare, ca ea să moștenească fabric și să i-o vândă lui Benjamin. Ea îi mai spune că accidentul cu barca al soțului ei, Andrew, i s-a părut întotdeauna suspect. Harry, vădit prins în mrejele lui Josie, îi promite că o va proteja și că nu i se va întâmpla nimic.
Episodul se încheie cu Cooper și Hawk care discută liniștiți la o bere la hotel, când apare Leland care începe să danseze haotic printre celelalte persoane aflate pe ringul de dans. Mda, n-am avut un dans episodul ăsta, așa că era cazul. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…