Treceți la conținutul principal

Călătorii cu Charley de John SteinbeckTitlu original: Travels with Charley in Search of America
Deși este o carte destul de scurtă, mi-a luat ceva timp să o citesc, pentru că nu a reușit să mă captiveze. Nu mă înțelegeți greșit, îmi place cum scrie Steinbeck, dar nu m-a prins și subiectul.
Cartea se vrea o operă autobiografică, deși există serioase dovezi apărute în ultimii ani că mare parte din poveste ar fi ficțiune, pentru că Steinbeck era deja bolnav la momentul la care ar fi făcut călătoria respectivă.
Practic, John Steinbeck, aflat deja la bătrânețe, se decide să plece într-o drumeție prin America, dar pe drumuri de țară și prin orășele mai mici, pentru a cunoaște America cu adevărat. Mare parte din introducere este acordată pregătirilor de călătorie, modului în care își alege o rulotă confortabilă și proviziile cu care o echipează, precum și experiența prin care trece atunci când trece un uragan care ar fi putut să îi distrugă frumoasa rulotă.
Steinbeck pleacă în sfârșit la drum alături de bunul său prieten și companion, Charley. Charley este un pudel francez cu o personalitate aparte, așa că m-am bucurat fiindcă dacă e vorba de drumeții și de un câine, ce ar putea merge prost nu?
Ei bine, după atâtea pregătiri, Steinbeck pleacă la drum, dar apoi narațiunea devine destul de plictisitoare. El descrie dialogurile pe care le are cu diverși oameni pe care îi întâlnește pe drum, dar cam puțin despre peisajele sau locurile pe care le vede. Discuțiile se învârt în jurul temelor de interes din SUA în anii 1960: segregarea, războiul din Vietnam, relațiile ruso-americane etc. Toate acestea sunt lucruri despre care vrând-nevrând știu destule, pentru că există nenumărate filme, cărți și documentare pe aceste teme. Așa că, în locul unor aventuri de călătorie propriu-zise, Steinbeck se concentrează mai mult pe realizarea unei radiografii sociale a Americii. Nu spun că acest lucru n-ar putea fi interesant pentru cineva, dar nu și pentru mine, eu speram din titlu să fie vorba despre viața din micile orășele americane așa cum era ea acum aproape 6 decenii.
În concluzie, dacă vă pasioneză mai mult perspectiva socială în ceea ce privește American anilor 1960, această carte este o lectură interesantă. Dacă vreți să citiți însă o carte care se axează pe latura de explorare, cea a călătorului tipic, s-ar putea să aveți o mică dezamăgire.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…