Treceți la conținutul principal

Shakespeare în epoca modernă: O [2001]Anul lansării: 2001
Regia: Tim Blake Nelson
Scenariu: William Shakespeare - piesă, Brad Kaaya - scenariu
Distribuția: Mekhi Phifer, Julia Stiles, Josh Hartnett, Martin Sheen, Andrew Keegan

La sfârșitul anilor 1990, spre începutul anilor 2000, exista o gașcă de actori care jucau în aproape toate filmele cu și despre adolescenți. Dacă ați copilărit în acea perioadă, îi țineți minte: cuplul Sarah Michelle Gellar - Freddie Prinze Jr., Heath Ledger, Claire Danes, Neve Campbell, Josh Hartnett, Julia Stiles, Jeniifer Love Hewitt sau Andrew Keegan erau chipuri pe care le recunoșteam ușor și care erau capete de afiș pe majoritatea filmelor despre adolescenți. Mulți dintre ei nu au reușit să treacă de această etapă și la maturitate nu prea am auzit de ei, însă pur și simplu nu ne putem imagina anii '90 fără ei.

Un alt trend a fost reinterpretarea pieselor lui Shakespeare transpuse în epoca modernă. A fost Romeo și Julieta lui Bazz Luhrman cu Leonardo Di Caprio și Calie Danes, a fost 10 Things I Hate about You - o adaptare după ”Îmblânzirea scorpiei” cu Julia Stiles și Heath Ledger și a fost acest O, inspirat de „Hamlet”, cu aceeași Julia Stile și Mekhi Phifer în rolurile principale.

Nu mi se pare un lucru rău în sine, cred că tinerii au avut ocazia să redescopere piesele lui Shakespeare cu ajutorul unor filme mai pe înțelesul lor și, lăsând la o parte discrepanțele inevitabile care influențează oarecum logica firului narativ, deoarece avem de-a face cu puneri în scenă la o distanță de sute de ani față de original, aceste filme nu sunt rele deloc.

O urmează povestea lui Odin - Mekhi Phifer, singurul jucător de culoare din echipa de baschet a unui liceu. Odin s-a luptat să rupă barierele preconcepute, să obțină rezultate bune la învățătură și să se intregreze în colectivul școlii, întocmai ca și maurul Othello în piesa shakesperiană.

Odin este preferatul antrenorului Duke - Martin Sheen, care îl consideră vedeta echipei, chiar și în detrimentul propriului fiu, Hugo - Josh Hartnett. În piesa de teatru, Duke era de fapt un general de armată care îi acordă un rang mai mare lui Othello în defavoarea lui Iago, ceea ce stârnește invidia acestuia din urmă.Iubita lui Odin este Desi - Julia Stiles, cea mai populară fată din școală. Tatăl ei nu vede cu ochi buni relația ei cu Odin, lucru de care Hugo se folosește pentru a plănui un complot prin care să îi distrugă viața lui Odin. Desi este marea iubire a lui Odin, cei doi considerându-se practic căsătoriți, așa că știe că tânăra este punctul lui slab. Hugo plănuiește să stârnească gelozia lui Odin, înscenând o aventură între Desi și Michael - Andrew Keegan, un coechipier din echipa de baschet. 

Hugo și Odin

Prin niște mici neînțelegeri puse la cale de Hugo, și cu complicitatea involuntară a unei prietene de-a lui Desi, Odin devine orbit de gelozie și, crezând că Hugo este singurul lui prieten adevărat, pune la cale un plan îngrozitor: are de gând să îi ucidă pe Michael și pe Desi.

Așa cum spuneam, anumite lucruri nu prea au sens în vremurile noastre, pentru că toată confuzia ar fi putut fi evitată dacă Odin ar fi vorbit deschis cu Desi și Michael, însă filmul surprinde cât de ușor este să îți pierzi încrederea chiar în persoana pe care se presupune că o iubești cel mai mult și cum gelozia și invidia aduc numai nenorociri.

Deznodământul este același ca și în piesa de teatru și știm deja că tragediile shakesperiene nu au un happy end, așa că presupun că intuiți cam care este finalul.

Pe lângă nostalgia legată de filmele care erau la modă în adolescența mea, O este și o poveste care poate fi orcând valabilă, indiferent de timp sau loc, bazându-se pe anumite arhetipuri ce se repetă la nesfârșit.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…