Treceți la conținutul principal

Vacanță în stațiunea Călimănești - CăciulataSalutare tuturor!
Am revenit din vacanță acum câteva zile. Ne-am petrecut concediul de anul acesta în Căciulata, pentru al doilea an consecutiv, deoarece ne-a plăcut foarte mult. M-am gândit că aș putea oferi câteva informații utile pentru cei care își doresc să petreacă o vacanță relaxantă la noi în țară. Nu am făcut foarte multe poze, pentru că mie îmi place să mă bucur de locurile în care călătoresc și nu stau mereu cu aparatul în mână, însă am surprins câteva instantanee drăguțe.
De orașul Călimănești aparțin și alte localități, precum Căciulata, Cozia, Păușa etc, fiind toate ”lipite” una de alta. Noi am stat teoretic în Căciulata, însă am fost și în Călimănești, și în Cozia.
Toate pensiunile, hotelurile și principalele obiective turistice se regăsesc de o parte și de alta a drumului european E81, așa că nu este de mirare că traficul este destul de intens la orice oră din zi și din noapte. Se poate ajunge cu trenul, existând stații atât în Călimănești, cât și în Păușa, dar există și mai multe autocare ce au rute care trec prin stațiune. Noi am preferat autocarul, pentru că este mai rapid și chiar mai ieftin decât trenul. Am mers cu un autocar Dacos din Sibiu, foarte comod, cu aer condiționat. Drumul pe Valea Oltului îmi place foarte mult, probabil pentru că peisajele cu o apă, fie că e râu sau lac, înconjurată de munți și de păduri dese îmi atrag privirea.
Stațiunea Călimănești - Căciulata este una din cele mai celebre stațiuni balneoclimaterice din România, unde se pot face diferite tratamente și proceduri pentru mai multe afecțiuni. Apele minerale din această zonă sunt recunoscute de secole, existând dovezi că au fost utilizate pentru proprietățile lor vindecătoare încă din vremea romanilor. De altfel, în apropiere de Cozia există un castru roman care mai poate fi văzut și în zilele noastre. Noi n-am ajuns până acolo, fiind cam departe ca să mergem pe jos, însă amatorii de drumeții sau cei care o condiție fizică mai bună și sunt obișnuiți să parcurgă kilometri întregi pe jos, pot face acest lucru fără nici o problemă.
Stabilimentul balnear a fost construit în zonă în perioada 1882 - 1884, iar de la sfârșitul secolului XIX a început îmbutelierea apelor minerale de aici, care fuseseră deja premiate la expoziția de la Viena.
Călimănești - Căciulata devine oraș începând cu anul 1927. Stațiunea pare tot mai plină de la an la an. Nu am întâlnit numai pensionari veniți la tratament, ci și familii cu copii mici sau chiar multe cupluri tinere care vin aici pentru aerul curat și pentru o porție de bălăceală și de plajă.

Cazare în Căciulata

Sunt foarte multe pensiuni în zonă, dar și multe hoteluri care datează încă de pe vremea comuniștilor și care au fost renovate. Toate locurile de cazare sunt ocupate în plin sezon, așa că nu v-aș sfătui să mergeți fără o rezervare prealabilă. Am văzut foarte mulți turiști care rătăceau prin stațiune în căutarea unei camere, pentru că s-au gândit ei că ”trebuie să mai fie ceva liber”. Noi am optat pentru Pensiunea Domniței, pentru că acolo am stat și anul trecut și ne-am simțit bine. Nu este tocmai cea mai ieftină opțiune. O cameră costă 190 de lei/noapte cu mic dejun inclus, iar o cameră la Hotelul Domniței costă 220 lei/noapte cu mic dejun inclus. Dacă faceți rezervare din timp, de obicei se face o mică reducere. Noi, de exemplu, am făcut rezervare în mai și ni s-a oferit o reducere de aproximativ 70 de lei. În acest preț sunt incluse și câteva tratamente. care nu știu însă unde se efectuează pentru că noi nu am fost interesați de așa ceva. În prețul camerei intră și accesul complet la piscina exterioară, piscina interioară, saună și jacuzzi, acesta fiind și motivul pentru care am ales această pensiune.


Punctele forte: personal foarte amabil, curățenie exemplară, mâncare foarte bună la micul dejun și facilitățile pe care pensiunea le oferă. Am vrut un loc cu piscină proprie, deoarece eu nu știu să înot și niciodată nu m-am simțit în largul meu la ștrand, unde stau numai cu picioarele în apă la margine. Aici, la piscina exterioară nu am stat, pentru că de obicei toți cei cazați se înghesuie acolo la plajă, însă a fost foarte plăcut și în piscina interioară, cu apă călduță. Apa are doar 1,40 m adâncime, așa că am putut intra și eu să stau în apă și să mă răcoresc puțin.
În ceea ce privește mâncarea, micul dejun este în stil bufet suedez, foarte diversificat, cu mezeluri, lactate, cereale, preparate calde, ceai, cafea, suc de fructe, fructe proaspete, practic câte ceva pentru fiecare. La restaurantul propriu al pensiunii nu prea am văzut oameni care să mănânce, pentru că prețurile sunt cam mari. Nici noi n-am mâncat acolo, așa că nu pot spune cât de priceput este bucătarul.
Punctele slabe ale pensiunii sunt camerele ca atare. Se vede că totul a fost nou atunci când pensiunea a fost înființată, însă de atunci nu s-a mai investit nimic în modernizare sau reparații. Noi am primit exact aceeași cameră ca și anul trecut, așa că am putut să îmi fac o părere. Ușa de la balcon din geam termopan nu se închidea bine anul trecut și tot așa am găsit-o și anul acesta. Țin minte că atunci am menționat acest lucru la recepție, a venit imediat cineva de la întreținere, dar persoana respectivă numai a constatat că așa se întâmplă cu termopanele, mai ales când sunt utilizate intens. Vara nu este o problemă, dar iarna îmi închipui că nu are cum să nu fie frig. Probabil nu prea au oaspeți pe perioada iernii. De asemenea, la baie scurgerea mergea foarte greu, era imposibil să fac duș chiar după soțul meu, pentru că trebuia să aștept măcar 30 de minute până se scurgea toată apa strânsă în cădița de la duș. Nu există cabine, ci clasicele dușuri cu perdeluțe, care se lipesc tot timpul de pielea uda dacă faci greșeala să te apropii de ele.
Așa cum am menționat, doamnele de la curățenie își fac treaba exemplar, zilnic se făcea curat în cameră, găseam prosoape moi și pufoase, așa că nu mă plâng. A, și am avut și aer condiționat în cameră, ceea ce a fost foarte bine, pentru că era o căldură înnebunitoare. Ceea ce a fost iarăși puțin aiurea, faptul că aveam cearșafuri albe, curate, călcate, dar...cu mai multe găuri în ele, semn al uzurii intensive. Iar pe lângă ușa de la balcon defectă, aveam și o broască la ușa de la baie care se mai ținea numai în vreo 2 șuruburi în loc de 4 și trebuia să o închidem cu grijă.
În afară de aceste mici neajunsuri, am apreciat foarte mult personalul foarte amabil și săritor, însă sincer, dacă n-ar fi fost piscinele, nu cred că aș mai fi vrut să mă întorc tot la această pensiune.
În rest, lumea se orientează foarte mult spre hotelurile mai mari:Traian, Perla Oltului, Orizont și complexul Cozia - Olt - Căciulata, însă e plin de pensiuni mai mici sau vile cu câteva camere care pot fi închiriate.

Restaurante în Căciulata

Nu sunt prea multe locuri unde se poate mânca ”ieftin și bun” în Căciulata, însă majoritatea hotelurilor au și restaurante proprii. În rest, noi am fost în alte trei locuri: Restaurant Park, pe care nu îl recomand pentru că mâncarea nu era prea grozavă, probabil de aceea nefiind prea căutat, restaurantul Intim unse se serveau meniuri fixe la prețuri mici, dar care a fost închis, din câte am înțeles din cauza unei dispute pentru clădirea în care funcționa și locul în care am mâncat zilnic anul acesta: La carul cu bere aflat chiar în incinta parcului Căciulata.


Aici nu exista un meniu prea diversificat, însă mâncarea este foarte bună, iar personaul foarte prietenos și eficient. Terasa era mereu plină, având în vedere și locația aproape de malul Oltului, printre copaci care oferă multă umbră vara, însă chelnerii s-au mișcat mereu foarte bine, fără ifose stupide, mereu cu zâmbetul pe buze. Pizza este foarte bună, mi-a plăcut că există posibilitatea să comanzi și pizza de mărime medie, ceea ce noi la Mediaș n-avem și mereu fac risipă pentru că nu pot mânca niciodată una întreagă. De asemenea, au câteva meniuri fixe haioase: meniul mezinului - șnițel de pui cu piure de cartofi la doar 10 lei, meniul bunicului - 3 mititei cu cartofi prajiti la numai 12 lei și alte 2 - 3 meniuri la fel de accesibile ca preț. Preparatele se fac pe un grătar chiar afară, așa că pot să vă spun că am văzut că se lucrează foarte curat și nu am avut nici o problemă cu mâncarea. Dacă treceți pe acolo, vă recomand papanașii cu dulceață de afine. Sunt foarte buni, iar o porție mică costă numai 8 lei.


Ce se poate vizita în Căciulata

Principala atracție pentru noi a fost parcul din Căciulata. A fost reabilitat recent, cu alei refăcute, bănci noi gazon și flori. Am fost impresionată de cât de frumos arată și chiar am întâlnit personalul de la întreținerea spațiilor verzi, care se ocupa chiar de smulgere buruienilor cred, pentru ca gazonul să fie mereu frumos. Este o răcoare atât de plăcută acolo, încât poți petrece liniștit câteva ore bune. Tot în incinta parcului sunt izvoarele cu apă sulfurică de unde am văzut că oamenii luau apă, probabil pentru tratamente, și câteva magazine cu haine de vară, accesorii pentru baie și alte mărunțișuri. Chiar m-am gândit că, dacă ai nevoie de o garderobă nouă, nici nu trebuie să îți cumperi ceva dinainte, pentru că găsești aici tricouri, costume de baie și rochițe de plajă foarte ieftine.
O altă atracție o reprezintă plimbările cu vaporașul, pe Olt. Cursele durează aproximativ 50 de minute, se efectuează din oră în oră, de dimineța de la 9, până seara la orele 20 sau 21, nu mai rețin exact. Un bilet costă 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii până în vârsta de 5 ani.
În ceea ce privește ștrandurile din zonă, s-a deschis recent un Aqua Park foarte modern și există și piscina Camelot cu apă caldă, ambele locații fiind destul de aglomerate, însă plăcute, din câte am înțeles de la cei care au fost pe acolo.

Mănăstirile din zonă


Evident, nici un turist nu poate rata o vizită la mănăstirea Cozia, ctitorită de Mircea cel Bătrân. Din păcate, afluxul de turiști poate fi deranjant uneori. Când am fost noi, am dat peste 2 autocare pline cu turiști străini care se înghesuiau să facă poze, lucru care nici nu cred că era permis de fapt, pentru a nu deteriora frumoasele fresce și picturi, însă lor nu prea părea să le pese de acest aspect. Nu se plătește intrare nici pentru biserică, nici pentru muzeul care cuprinde o frumoasă colecție de icoane vechi și obiecte de cult, însă cei care doresc pot lăsa mici donații atunci când dau un pomelnic la mănăstire sau pot cumpăra tot felul de suveniruri de la micul magazin care funcționează la parterul muzeului.
Din Căciulata, se poate merge pe jos până la mănăstire, distanța fiind de aproximativ 2 kilometri. Pe drum, se găsește și o mică piață cu fructe, legume, lactate și diferite preparate naturiste, dar și mai multe tarabe cu tot felul de mărunțișuri. Eu am cumpărat câteva suveniruri pentru cei de acasă, precum și o cană, pentru că am o obsesie pentru căni, mereu cumpăra câte una din locurile pe unde mă duc.
Dincolo de Cozia este și Mănăstirea Turnu, însă ar mai fi trebuit să parcurgem încă vreo 2-3 kilometri de acolo și, fiind și o zi călduroasă, nu ne-am aventurat mai departe.
În direcția opusă, în Călimănești, se află frumosul schit Ostrov, pe o insuliță din mijlocul Oltului. Este un schit de măicuțe, care poate fi vizitat și de către turiști, cu o grădină plină de flori colorate și o mică bisericuță. Schitul a fost construit în secolul XVI, fiind o ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab și a soției sale Despina. Atât Despina, cât și mama lui Mihai Viteazul s-au călugărit aici. Din păcate, mare parte din vechile icoane nu mai pot fi găsite aici, ele fiind parte din colecția Muzeului de Artă al României. Fiind un loc mai retras, nu am dat peste mulți turiști și chiar m-am bucurat de timpul petrecut în mica bisericuță, dar și în grădina de pe insuliță. Este atât de multă liniște, nu se simt decât curenții apei, iar peisajul este unul deosebit. Nici aici nu trebuie să se plătească vreo intrare și se pot cumpăra iconițe și alte suveniruri de la un mic magazin care funcționează aici. Accesul se face pe un pod care străbate Oltul, însă acesta este închis pe timpul nopții.
Vizită în Călimănești

Dacă tot am mers până la schit, am petrecut câteva ore și în Călimănești. Orașul este foarte mic, multe clădiri dăinuie încă din vremea comunismului și nu cred că există prea multe lucruri de făcut în zonă. Am fost la o limonadă pe singura terasă pe care am reperat-o , Andreea Events, însă locul era pustiu, încât chiar aveam impresia că e închisă. Dacă în Căciulata există un adevărat furnicar de lume ce pleacă și vine la ștrand, spre hoteluri sau restaurante, în Călimănești ai impresia că te-ai întors în timp, într-un orășel liniștit.


Chiar și sediul Poliției se află într-o veche clădire care pare destul de dărăpănată, dar care nu m-ar mira să fi fost martoră istoriei orășelului. Vorba aceea, dacă pereții ar avea glas...


Cel mai ”aglomerat” hotel, părea a fi Hotel Central, un hotel care arată ca și cum ar fi fost renovat și el recent. Se află chiar în apropierea micului parc din Călimănești, care a fost și el reabilitat și care arată superb, chiar mi-aș dori măcar așa ceva în Mediaș. Tot fac paralele, pentru că și eu sunt dintr-un oraș mai mic și de multe ori mă plâng că nu prea sunt locuri unde să mergi să te relaxezi în natură pe aici. Parcul este la fel de îngrijit ca și cel din Căciulata, cu gazon, flori, o fântână arteziană și, din câte am văzut, se construiau niște suporturi de lemn pentru a se crea niște bolți de flori pe aleile parcului.Cu siguranță, actorul Florin Zamfirescu, născut în Călimănești, s-a implicat forte mult în viața culturală a micului oraș. Am văzut niște afișe cu tabăra pentru copii Florin Zamfirescu, ce a a vut loc în iulie în Călimănești - Căciulata, iar în parcul din Călimănești a apărut un mic teatru de vară care aparține de Casa de Cultură Florin Zamfirescu și care nu exista acolo anul trecut.Sper că aceste informații v-au fost de folos dacă vreți să vă petreceți vacanța în această zonă. Menționez că și amatorii de drumeții pot parcurge mai multe trasee în Parcul Național Cozia, însă despre acest lucru nu pot spune mai multe, deoarece nu sunt amatoare de drumeții sau de mers cu cortul.
Dacă vreți relaxare, aer curat și pur și simplu să vă bucurați de peisaje frumoase, fără să vă ”ardă” la buzunar, cred că stațiunile românești au multe de oferit. Desigur, sunt locuri și locuri, însă în general am avut un sejur foarte plăcut aici și ne-am propus ca în fiecare an să vizităm câte o stațiune mai accesibilă ca și distanță.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…