Treceți la conținutul principal

Recenzie carte: Domnișoara din strada Neptun de Felix Aderca

Sursa foto: www.historia.ro 


De această dată, nu o să vorbesc despre o carte pe care o am, așa că nu am detalii despre anul apariției, editura sau alte informații. Este una dintre cărțile pe care am citit-o de câteva ori când eram în liceu și care făcea partea din biblioteca părinților mei. Acum, nu știu pe unde se mai află fiindcă volumele mai vechi au fost împrăștiate de maică-mea pe la cunoscuți atunci când s-a mutat de acolo.
Totuși, nu știu de ce, zilele trecute mi-am adus aminte de nuvela ”Domnișoara din strada Neptun” și întotdeauna m-am întrebat câte personae au citit-o și au apreciat-o.

Felic Aderca nu a fost niciodată un scriitor foarte cunoscut. Deși a scris destul de multă proză pe parcursul vieții sale, nu a reușit să intre în grațiile contemporanilor săi. Deși a fost prieten intim cu Eugen Lovinescu și membru al cenaclului ”Sburătorul”, nu toate operele sale au fost și publicat, deoarece Aderca avea viziuni mai ”moderne” dacă este să spunem așa asupra literaturii. 

Multe din lucrările sale fac trimitere la proza erotică, ceea ce, vă dați seama că la începutul secolului XX nu era ceva foarte apreciat în România. Acest aspect și faptul că era evreu a dus la arestarea sa pe baza unor acuzații de pornografie și chiar la deportarea sa în diferite localități îndepărtate din țară. După instaurarea regimului comunist, Aderca nu era nici pe placul noului regim, așa că a murit sărac și practic în obscuritatea în ceea ce privește cariera de scriitor. O poveste foarte tristă, dar din păcate comună pentru acele vremuri.

Nuvela ”Domnișoara din strada Neptun” probabil că mi-a rămas întipărită în minte datorită soartei personajului principal, Nuța. Deși face parte din curentul semănătorist în literatura românească, acest aspect m-a interesat mai puțin, ci mai degrabă modul în care Felix Aderca a surprins psihicul feminin, lucru ce poate fi observat și în alte opere ale sale, dar și evoluția, sau mai bine spus involuția personajului principal.

Nuța este o fată frumușică, fiica lui Păun Oproiu, un țăran care acum lucrează la căile ferate. Toată familia se mută la oraș, la fel ca foarte multe alte familii în perioda interbelică, într-un cartier mărginaș, ceea ce se numea în trecut o mahala. Mahalalele erau cartierele sărace, în care trăiau muncitorii de prin fabrici și micii funcționari. Majoritatea proveneau de la țară, nu aveau o educație aleasă, însă îți doreau și ei să se intregreze în societatea orașelor. Unii reușeau, alții mai puțin. 

După moartea lui Păun pe front, soția sa și cele două fiice ale ei se întorc în satul natal. Femeia nu a putut niciodată să se obișnuiască cu viața de la oraș. Însă Nuța vrea să fie o domnișoară de oraș, nu să trăiască într-o casă înconjurată de tot felul de animale domestice, iar de muncă în grădină nici nu se pune problema pentru ea. Așa că, Nuța se decide să își încerce singură norocul la oraș. Neavând însă bani sau vreo pregătire, Nuța ajunge în postura de a fi o ”femeie întreținută”, iar apoi pur și simplu doar o altă prostituată care își duce traiul într-o mahala.

Decăderea Nuței este la fel de actuală în zilele noastre așa cum era și atunci. Nu vorbim neapărat despre fete naive de la țară care se visează domnișoare, însă există din păcate destule tinere pentru care principalele modele în viață le reprezintă Drăgușancele și Cruduțele de la televizor. Există ideea că, dacă ești frumoasă, e foarte simplu să ajungi ”cineva”, să găsești un bărbat care să te întrețină și singura ta grijă să fie următoarea escapadă la shopping. Cine tie câte ”Nuțe” sunt acum mai puțin preocupate să își facă o carieră după terminarea liceului, ci mai degrabă se visează toate dive pe Instagram.

Știu, știu, sun ca o babă acră, dar trebuie să recunoaștem ceva. Da, frumusețea clar îți oferă unele avantaje în viață, însă nu îți garantează și faptul că vei ajunge departe numai bazându-te pe aspectul fizic. Și cred că asta este poate cea mai importantă lecție pe care Felix Aderca a vrut să o surprindă în nuvela sa, pe lângă aceea că, uneori, pur și simplu trebuie să recunoști unde îți este locul și să nu încerci să pari ceva ce nu ești.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…