Treceți la conținutul principal

Carte vs. film: Parcul Mansfield de Jane AustenAnul apariției: 2011
Editura: Adevărul Holding
Colecția: Jane Austen
Titlu original: Mansfield Park
Preț: 10 lei la achiziție, 17,99 lei aici
Număr pagini: 560

Continuăm cu seria de cărți Jane Austen, pentru că, fiind ceva mai voluminoase nu am avut timp de altceva, însă am un colet cu cărți pe drum așa că s-ar putea să găsim ceva interesant de prezentat pe blog pe acolo.

Dintre toate romanele lui Austen cred că acesta îmi place cel mai puțin, și asta pentru că nu a putut să rezonez deloc cu personajele principale.
În Anglia, se obișnuia ca orice conac sau casă mai de soi să poarte un nume, fiind cunoscută după acesta. Mansfield Park este numele unei reședințe impunătoare, care are, ați ghicit, un parc și care aparține înstăritei familii Bertram. Familia Bertam este compusă din domnul Bertam, un bărbat sever care ține la disciplină, lady Bertram, o femeie avută și răsfățată și cei 4 copii ai lor. Aceștia sunt așa cum te-ai aștepta să fie. Fiul cel mai mare, Thomas este viitorul moștenitor, așa că nu-l interesează decât să se distreze, fiul cel mic Edmund  vrea să se facă paroh pentru a avea un trai cât de cât liniștit, iar surorile Maria și Julia nu vor decât să se căsătorească bine și să își continue viața tihnită din prezent.
Doamna Bertram mai are două surori care nu au fost la fel de norocoase ca ea, pe doamna Norris care este văduvă și locuiește mai mult pe la ei și pe doamna Price, care s-a căsătorit cu un o „obișnuit” nu cu un nobil și care are mai mulți copii pe care de abia îi poate crește. Doamna Norris insistă pe lângă sora și cumnatul ei să ia în grijă unul din copii doamnei Price, ca un act de caritate, iar aceștia o aleg pe cea mai mare fiică a ei, pe Fanny. Curios însă, deși doamna Norris tot insistase ca ei să aibă grijă de Fanny, tot ea este prima care îi face viața micuței un chin la Mansfield Park. 
Fanny, ruptă din mijlocul familiei sale, este nevoită să trăiască în mijlocul familiei care o tratează puțin mai bine ca o servitoare. Într-adevăr, deși are haine și hrană din belșug, Fanny primește doar o cămăruță mică în acea casă mare și este mereu trimisă să îndeplinească tot felul de comisioane pentru mătușile ei. Mai ales, i se reamintește mereu cât de norocoasă trebuie să se considere că se află alături de ei.
În privința copiilor, lui Thomas îi este indiferentă, doar o mai necăjește din când în când cum ar face orice adolescent cu o fetiță, suorile Bertram o tratează ca și cum le este inferioară și trebuie să își știe bine locul și numai Edmund se atașează de ea și încearcă să o facă să se simtă cât mai bine în casa lor. El îi oferă cărți pe care să le citească, îi împărtășește din cunoștinele lui și o transformă în prietena și confidenta sa.
Timpul trece însă, iar Fanny se înrăgostește de vărul ei Edmund, probabil și pentru că este singurul care îi oferă puțină afecțiune, însă îi este clar că el nu simte la fel.
Ajunși la maturitate, relațiile dintre tinerii de la Mansfield Park sunt neschimbate. Totul devine și mai interesant după ce în împrejurimi se mută o nouă familie, iar rudele lor, frații Mary și Henry Crawford se împrietenesc cu cei din Mansfield Park. Deși Maria este logodită cu un tip insipid pe nume Rushworth, dar foarte avut, este limpede că între ea și Henry există o anumită atracție. De cealaltă parte, Edmund, cel atât de liniștit și cumpătat devine tot mai interesat de domnișoara Crawford, spre durerea lui Fanny.
Cum decurge totul, vă las pe voi să descoperiți mai departe, însă o să revin asupra primei mele idei și anume că personajele mi s-au părut mult mai anoste. Fanny este o fată inteligentă și drăguță, cel puțin așa reiese din descrierea sa, însă se lasă călcată în picioare de toți cei din jur pentru că este prea timidă și are o inimă bună. Edmund este departe de a fi un personaj de care să te îndrăgostești și să înțelegi de ce Fanny are o fixație pentru el. Este cel mai sufletist dintre toți, e adevărat, însă este destul de ”moale”, fiind ușor de dirijat de cei din familia sa. În plus, pare și puțin înfumurat pentru că se consideră ca având o anumite calități intelectuale care îi permit să fie pretențios în a-și alege preferatele dintre reprezentantele sexului frumos. 
Romanul a fost interesant din punct de vedere al prezentării relațiilor din cadrul unei familii tipice în Anglia secolului XIX, însă povestea de dragoste, dacă o putem numi așa de fapt, pentru că finalul este destul de....plictisitor, nu că Jane Austen ar fi descris vreoată o scenă de dragoste dat fiind conservatorismul vremurilor de atunci, însă este un final care te face să crezi că Edmund până la urmă a ales ce avea și el la îndemână, ca să spun așa. 

Ecranizare recomandată


Poate pentru că nu mi-a plăcut cartea, nu am nici un film preferat. Există mai multe variante, cele mai cunoscute fiind cele din 1999 și din 2007. Nu vă recomand varianta 2007 pentru că prea multe lucruri au fost schimbate față de acțiunea din roman, însă cea din 1999, cu Frances O'Connor și Johnny Lee Miller în rolurile principale este mult mai aproape de romanul original al lui Jane Austen în privința evoluției personajelor. Totuși, și această variantă are o mică exagerare, tema sclavagismului, care abia dacă este atinsă în roman este foarte dezvoltată în film. În plus, domnul Bertam din carte nu pare la fel de violent precum cel prezentat în film. În schimb, celelalte personaje sunt destul de bine redate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…