Treceți la conținutul principal

Carte vs. film: Mândrie și prejudecată de Jane AustenAnul apariției: 2011
Editura: Adevărul Holding
Titlu original: Pride and prejudice
Colecția: Colecția Jane Austen
Preț: 10 lei la achiziție, se găsește în diferite variante în anticariate
Număr pagini: 432


Fără îndoială, este cel mai cunoscut roman al lui Jane Austen și a fost de atâtea ori reinterpretat, a inspirat atât de multe alte lucări literare, filme pentru marele sau micul ecran, încât își merită cu prisosință meritul de a se situa printre cele mai populare opere literare ale secolului XIX, cel puțin. 
Știți toate comediile romantice în care un El și o Ea atât de diametral opuși simt până la urmă o atracție puternică și se îndrăgostesc? Ei bine, această temă devenită între timp un adevărat clișeu își are originea în romanul lui Jane Austen.
Familia Bennet nu este nu este o familie prea înstărită și mai are pe deasupra și 5 fete care trebuie să se mărite. Domnul Bennet, plictisit de viața de familie, este mai mult o figură absentă, pe când doamna Bennet este mai slabă de înger și nu este înzestrată cu prea multe calități, așa că de multe ori ea le face pe fiicele sale mai mari, Jane și Elizabeth să se simtă jenate de familia din care fac parte.
Dintre toate fetele, acestea două sunt singurele care au și alte preocupări decât distracțiile și flirturile și sunt fetele pentru care tatăl are speranțe realiste că vor reuși să facă partide bune de măritiș.
În apropiere de locuința lor, un tânăr dintr-o familie înstărită pe nume Charles Bingley închriază o casă și intră în curând în relații cu familia Bennet, obiectul atenției sale fiind în mod special Jane, cea mai frumoasă dintre surori. Familia Bennet încurajează această relație, mai ales că Jane nu este deloc insensibilă la atențiile tânărului. Însă domnul Darcy, cel mai bun prieten al lui Bingley, care este încă și mai bogat, dar deosebit de îngâmfat nu pare să vadă cu ochi buni relația prietenului său cu Jane, datorită originilor sale modeste. Acest lucru o enervează la culme pe Elizabeth, care nu acceptă ca ceva să stea în calea fericirii surorii ei.
Cam în aceeași perioadă, un detașament de ofițeri își stabilește sediul în zonă, iar Elizabeth se împrietenește cu domnul Wickham, unul dintre ofițeri, care îl cunoaște pe Darcy și îi povestește că, din cauza unei nedreptăți din partea acestuia a pierdut un post într-o parohie și a fost nevoit să se înroleze în armată pentru a-și câștiga existența. Acest lucru nu face decât să întărească părerea proastă pe care o are Elizabeth despre Darcy, deși, în mod paradoxal, bărbatul are un comportament chiar foarte plăcut față de ea.
După o serie de evenimente sociale, Bingley și surorile lui pleacă pe neașteptate la Londra, iar Jane nu mai primește nici o veste de la el. Elizabeth este convinsă că influența lui Darcy asupra prietenului său l-a determinat pe acesta să îi abandoneze sora, tocmai câtnd toată lumea aștepta o logodnă, așa că domnul Darcy devine cu adevărat persona non grata pentru tânăra femeie.
Bineînțeles, lucrurile nu vor rămâne așa, iar o călătorie pe care Elizabeth o face împreună cu unchiul și mătușa sa la domeniul Pemberley, care îi aparține lui Darcy îi va deschide ochii și își va da seama că prejudecățile sale legate de domnul Darcy sunt de fapt nefondate, cel puțin în parte.
În privința personajelor, pot să spun că este lesne de înțeles de ce Darcy a devenit prototipul eroului plin de calități în toate poveștile de dragoste. Este chipeș, bogat, inteligent și are un suflet mare sub fațada sa arogantă. În plus, tentația de a descoperi latura sa caldă reprezintă o provocare pentru orice femeie. Elizabeth, la rândul său, este inteligentă, amuzantă și nu este atât de preocupată de rigorile sociale, până la un punct. Defectul ei, cel puțin pentru cititorul modern, este că se simte rușinată de familia sa, ceva ce în ziua de azi ar fi blamat, dar în vremurile acelea, când eticheta, orginea și statutul social erau atât de importante nu este ceva neobișnuit.
Dintre toate romanele lui Austen, credeam că acesta este preferatul meu, însă a picat pe locul 2 după cum voi detalia într-o postare următoare.

Ecranizare recomandată


Deși toată lumea suspină după domnul Darcy al lui Collin Firth din anul 1995 într-o miniserie produsă de BBC, pentru mine, filmul omonim din 2005 cu Keira Knightley și Matthew Macfayden este preferatul meu. În rolul domnului Bennet îș regăsim pe conuscutul actor Donald Sutherland. E drept, unele lucruri au fost ușor romanțate față de roman, asta datorită puritanismului caracteristic epocii în care a fost scris acesta, însă nu sunt lucruri care să pară atât de îndepărtate de contextul original. Matthw Macfayden mi se pare un domn Darcy perfect, cu expresia sa gravă și ușor abătută,însă nu ai cum să nu te îndrăgostești de el.

Chiar și numai pentru această scenă, a devenit unul din filmele mele preferate


P.S: Porcăria aia de carte și film cu zombie care a apărut acum mi se pare una dintre cele mai mari tâmpenii și probabil că biata Jane Austen se răsucește în mormânt dacă vede ce s-a ales de romanul său. Sau, cine știe, poate râde în hohote, pentru că îmi pare genul de persoană care s-ar distra la culme cu prostia altora.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…