Treceți la conținutul principal

Carte vs. film: Emma de Jane AustenAnul apariției: 2011
Editura: Adevărul Holding
Colecția: Colecția Jane Austen
Preț: 10 lei la achiziție
Număr pagini: 512


Încheiem astăzi și recenziile pentru cărțile din seria Jane Austen cu ultimul roman, Emma. Spre deosebire de restul cărților, eroina noastră este o tânără care, la prima vedere nu are atât de multe calități precum celelalte personaje feminine create de Jane Austen. Emma este o tânără care provine dintr-o familie bună, fiind mezina domnului Woodhouse, un gentleman cu avere. Deși a beneficiat de cea mai bună educație, Emma se plictisește foarte repede de orice lucru, așa că nu și-a dezvoltat niciodată aptitudini precum cântatul la pian sau desenul, deși ar avea anumite înclinări. Este o fată superficială, care ține la rangul său, iar vanitatea sa este satisfăcută numai atunci când cei din jur o admiră și o complimentează mereu.
Totuși, este ceva ce îi menține interesul treaz domnișoarei Emma, și anume aranjarea căsătoriilor pentru prietenii săi. Ea însăși fiind dispusă să nu se mărite niciodată pentru că nu crede că ar putea găsi pe cineva demn de ea și pentru că nu vrea să își lase tatăl singur, este totuși încântată atunci când găsește partide bune pentru prietenii săi.
Impulsionată de căsătoria celei mai bune prietene ale sale și totodată foste guvernante cu un domn aflat la adoua căsnicie, ea decide să devină protectorea domnișoarei Smith, o fată crescută la un pension de domnișoare cu origine incertă. Emma este convinsă că fata are origini nobile și de aceea vrea să îi găsească un soț pe măsură, așa că îl alege pe domnul Elton, parohul din zonă.
Deși este foarte convinsă că intre cei doi tineri se înfiripă ceva, iar Emma apelează la tot felul de trucuri pentru a înlesni această apropiere, ea descoperă că, de fapt, domnul Elton vrea să o ceară pe ea în căsătorie. Jignită în propriul orgoliu că el s-a gândit la așa ceva și îndurerată pentru noua sa prietenă, Emma decide să nu se mai amestece niciodată în treburile altora, după cum bine îi spune cumnatul său, domnul Knightley, care este și un foarte bun prieten al familiei.
Cu toate acestea, atunci când Frank Churchill, fiul din prima căsnicie a domnului Winston, căsătorit acum cu fosta sa guvernantă, vine în vizită, Emma nu se poate abține să nu urzească un nou plan pentru domnișoara Smith. Deși Frank este mai degrabă atent la Emma și pare chiar să curteze insistent, Emma este convinsă că îi poate abate interesul spre domnișoara Smith.
Toate aceste încurcături romantice și flirturi constituie rețeta perfectă pentru o comedie romantică în epoca georgiană, așa că nu este de mirare că romanul de față a inspirat diferite comedii moderne, cum este de exemplu filmul Clueless.
Dacă la început, Emma este un personaj ușor nesuferit, până la final nu se poate să nu o îndrăgești, pentru că ajunge să își dea seama de greșelile ei, să nu mai facă diferențe de clasă socială și să fie în general o persoană mai modestă. Eroul principal, domnul Knightley nu este conturat atât de clar precum alte personaje masculine din lucrările lui Austen, însă relația dintre el și Emma este una foarte caldă și care pune accentul pe faptul că prietenia stă la baza oricărui tip de relație romantică.

Ecranizare recomandată


Există câteva ecranizări ale acestui roman, însă cea mai cunoscută și mai reușită rămâne versiunea din 1996, cu Gwyneth Paltrow, Jeremy Northam, Greta Scacchi și Toni Collette. Gwyneth Paltrow este exact așa cum mi-aș fi imaginat și eu că este personajul Emma, ușor răutăcioasă, ușor frivolă, însă până la urmă o fată bună la suflet.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…