Treceți la conținutul principal

Recenzie carte: Hobbitul de J.R.R. TolkienAnul apariției: 2002
Editura: RAO Books
Colecția: Fantasy
Titlu original: The Hobbit
Preț: ediția I, este disponibilă doar în anticariate
Număr pagini: 288

Dețin această carte chiar din anul în care a fost lansată această ediție, adică din 2002. Pe atunci, aveam vreo 15 - 16 ani și nu eram deloc familiarizată cu genul fantasy, nefiind atât de popular în rândul tinerilor de vârsta mea. Atunci am citit-o, m-a plictisit îngrozitor și de atunci nu am mai deschs-o vreodată.
Am păstrat însă cartea, pentru că este o ediție hardcover, apărută în condiții grafice foarte bune și parcă îmi părea rău să o dau mai departe. Mi-am zis că măcar arată bine în bibliotecă. Acum, i-am mi acordat o șansă și mă bucur că am facut acest lucru. 


Hobbitul este, la origini o carte pentru copii. Sau, ca să nu spun copii, pentru adolescenți. Este construită sub forma unui basm sau a unei povești, dacă vreți, de aceea fiind și relativ previzibilă până la un anumit punct.
Cartea urmărește aventurile lui Bilbo Baggins, un hobbit care își savurează viața liniștită din căsuța lui și care nu are alte gânduri decât ce să își pregătească pentru mesele copioase care îi plac atât de mult. Această liniște este întreruptă de vrăjitorul Gandalf, care îl convinge să plece într-o expediție alături de 13 pitici. Deși este foarte reticient, deoarece expediția se anunță una plină de pericole, Bilbo acceptă în urma unui impuls de a trăi și el o ”aventură”. 
Astfel, grupul celor 15 pornește la drum pentru a ajunge la un munte unde sălăsșuiește un dragon fioros pe nume Smaug, care a furat comoara piticilor. Rolul lui Bilbo este acela de ”Spărgător”, adică cineva care se poate furișa și poate pătrunde în cele mai ascunse locuri. Din păcate, nu ni se explică de unde și până unde are Bilbo aceste calități și de ce Gandalf îl alege tocmai pe el pentru această misiune.
Călătoria plină de peripeții le va purta pe personajele noastre din locurile liniștite înconjurate de dealuri verzi, într-o pădure întunecoasă, unde sălășluiesc tot felul de creaturi mai mult sau mai puțin prietenoase, până la fortăreața unor trolli, unde se află și celebrul deja Gollum și aflăm cum bilbo ajunge în posesia inelului care a inspirat trilogia ”Stăpânul inelelor”. 
Proza lui Tolkien este clară, directă, fără înflorituri care nu își au rostul. Autorul descrie lucrurile așa cum sunt, ceea ce conferă o notă de realism acestui basm, pentru că până la urmă este un soi de basm. Călătoria lui Bilbo este clar una inițiatică, prin care personajul se maturizează, deoarece la final este clar că hobbitul a învățat câteva lecții prețioase și că întreaga sa concepție despre viață în general este schimbată. Gandalf are rolul clasic al înțeleptului, cel care ia deciziile și îi îndrumă pe micii săi protejați în timpul călătoriei, însă Bilbo este cel care preia conducera, devenind un erou, e adevărat poate nu atât de viteaz sau de iscusit,ci capabil să se adapteze unui mediu necunscut. 
În privința personajelor, nu toate sunt ”bune” sau „rele”, cea ce iarăși oferă mai multă autenticitate poveștii. cu excepția trollilor și a dragonului Smaug care sunt clar antagoniștii, restul personajelor sunt conturate în nuanțe de gri. Bilbo este bun la suflet, însă nu de puține ori se gândește întâi la el, abia apoi la tovarășii de drum. Gandalf este un vrăjitor iscusit și puțin încrezut, foarte sigur pe înțelepciunea sa și convins că are mereu dreptate. Piticii, care ar trebui să fie personaje pozitive, își arată o nouă latură spre final, în special conducătorul lor Thorin Scut-de-Stejar, care se lasă cuprins de lăcomie când vede comoara lui Smaug. Nu în ultimul rând, Gollum, deși este un personaj negativ, care nu se dă în lături de la crimă, îți trezește compasiunea când te gândești că toata viața și-a petrecut-o în întuneric, în inima muntelui, fără un tovarăș care să îi țină companie.
Prin urmare, deși nu mă pot declara fan Tolkien și nici nu voi da fuga să cumpăr celelalte volume ale sale, decât dacă le găsesc la vreun anticariat, nu îmi pare rău că am recitit această carte și am înțeles-o mai bine acum. Dacă vă place genul fantasy sau dacă vă plac poveștile, indiferent de vârstă și nu ați citit Hobbitul până acum, este o lectură interesantă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Crema - minune Leac de-un veac

Dacă mai țineți minte, v-am povestit că de Crăciun am primit cadou acastă cremă naturală. Pe lângă faptul că are o prezentare foarte drăguță, este ambalată într-un recipient din lut și are un dop de plută în loc de capac, este realizată din ingrediente 100% naturale. Acum, nu știu dacă să cred neapărat povestea faptului că este o rețetă veche ”de un veac”, păstrată de o familie din Jiul de Munte, însă sunt foarte mulțumită de rezultatele pe care le oferă. Ingrediente: propolis, ceară de albine, rășină de conifere, sacâz, parafină și ulei de floarea soarelui presat la rece. Utilizări: hidratant, antiinflamator, dezinfectant, arsuri, răni, infecții ale pielii, cicatrizant, poate fi folosită după plajă, după bărbierit sau epilat, reduce senzația de mâncărime cauzată de insecte, poate fi folosită și ca balsam de buze. Un recipient conține 50 gr și costă 56 de lei, direct pe site-ul producătorului. Are un miros vag, specific produselor care conțin ceară de albine, culoarea galbenă și se ”to…