Treceți la conținutul principal

Carte vs. film: Rațiune și simțire de Jane AustenAnul apariției: 2010
Editura: Adevărul Holding
Colecția: Jane Austen
Titlu original: Sense and Sensibility
Preț: 10 lei atunci, acum 17,99 lei aici
Număr pagini: 416


Saptămâna trecută am început să recitesc cărțile mele din colecția Jane Austen, pentru că parcă mi-era dor de ceva clasic, așa că vă puteți aștepta la recenzii pentru toate cele 5 cărți din colecție. Cărțile care au apărut cu ziarul Adevărul sunt de foarte bună calitate, în ediție hardcover, iar designul coperților este foarte draguț, așa că arată și frumos în bibliotecă.
Jane Austen a început să scrie această carte pe la sfârștiul secolului 18, așa că sunt plăcut surprinsă de umorul și ironia pe care le regăsim în scriitura sa, lucru care presupun că era destul de rar în epoca georgiana a politețurilor excesive.
Deja după titlu, vă puteți da seama că este vorba despre o analiză a caracterului uman, a celor două părți componente spiritului oricărei persoane, adică rațiunea și simțirea. Povestea urmărește eforturile surorilor Dashwood, Elinor și Marianne de a își îndeplini obiectivele, adică să facă partide bune în căsnicie. La vremea respectivă, doamnele din înalta societate și chiar și din clasa de mijloc nu munceau, rolul lor era doar să se căsătorască și să fie soții bune.
După moartea domnului Dashwood, aproape toată averea îi este lăastă, conform legii, fiului său din prima căsnicie. Cele trei fiice ale sale și cea de-a doua soție sunt nevoite să părsească locuința lor și să se mute cu chirie într-o căsuță pusă la dispoziție de o rudă binevoitoare a doamnei Dashwood. Odată cu mutarea, Elinor îl lasă în urmă pe Edward Ferrars, bărbatul de care ea este îndrăgostită, dar cu care știe că nu are vreo șansă să se căsătorască. Edward este fiul mezin al unei familii înstărite, însă cum el nu va avea o moștenire mare, ci aceasta îi va parveni fratelui mai mare, mama lui dorește ca el să se însoare cu o femeie cu avere, ceea ce Elinor nu este. Cu toate acestea, Elinor judecă lucrurile la rece și știe că nu are ce să facă decât să își accepte soarta.
Prin contrast, sora ei mai mică, Marianne este impulsivă și pătimașă și nu acordă atât de multă atenție rigorilor impuse de societate. Se îndrăgostește rapid de un tânăr pe nume Wiloughby, pe care îl cunoaște cu totul întâmplător, fără să acorde atenție colonelului Brandon,un bărbat mai în vârstă, care este evident atras de ea. 
Mi se pare fascinant modul în care este descrisă viața în Anglia sfărșitului de secol 18 - începutul secolului 19, mai ales din perspectiva feminină. Femeile aveau foarte puține libertăți și nu puteau avea pretenția la prea multe opțiuni. Majoritatea căsătoriilor nu se realizau din dragoste, ci în urma unei perspective care constituia ceea ce s-ar putea numi o ”uniune favorabilă”.
Personajele sunt clar conturat și respectă anumite tipologii, ceea ce face acțiunile și sentimentele lor să nu fie atât de surprinzătoare. 
Concluzia romanului este că trebuie să existe un anumit echilibru între rațiune și simțire, că nu putem neglija vocea rațiunii atunci când luăm anumite decizii, la fel cum nu putem neglija nici ceea ce ne spune instinctul sau ceea ce simțim.
Îmi dau seama de ce, după sute de ani, cartea poate fi încă actuală și poate beneficia de o reinterpretare modernă a ideilor și a principiilor pe care autoarea le exprimă prin intermediul personajelor sale.


Ecranizare recomandată


Dat fiind faptul că toate cărțile lui Jane Austen beneficiază de mai multe ecranizări, multe dintre ele le-am și vizionat, voi recomanda câte un film pentru fiecare carte.
Dintre toate, cea mai bună mi se pare că rămâne adaptare din 1995, care poartă același titlu, realizată după un scenariu de Emma Thompson. Ca orice film, există câteva mici modificări, cele mai evidente fiind cele făcute personajelor Edward Ferrars și colonelului Brandon, care au mai multe calități decât în roman, probabil pentru a fi mai pe placul publicului din zilele noastre. Cu toate acestea, filmul redă destul de fidel acțiunea cărții și beneficiază de o distribuție de excepție. Emma Thompson o interpretează pe Elinor, vocea rațiunii, sora care practic ia deciziile pentru întreaga familie. Kate Winslet este Marianne, sora mai mică, care nu ține cont de etichetă și de ce i se impune, fiind deseori puțin egoistă și nepoliticoasă cu cei din jur. Regretatul  Alan Rickman este colonelul Brandon, un bărbat mai puțin atrăgător, dar care impresionează prin caracterul său puternic și prin faptul că te poți baza pe el în orice situație, iar Hugh Grant este Edward, un bărbat mânat de intenții bune, dar care se lasă influențat foarte mult de ceea ce îi dictează familia. În rolul domnului Palmer, unul dintre prietenii de familie ai surorilor Dashwood, îl descoperim pe Hugh Laurie, care oferă o interpretare delicioasă a sarcasmului și a ironiei caracteristice acestui personaj.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…