Treceți la conținutul principal

Recenzie carte: Shining de Stephen King


Anul apariţiei: 2010
Editura: Adevărul Holding în colaborare cu Nemira
Colecţia: 101 cărţi de citit într-o viaţă
Titlu original: Shining
Preţ: 6 lei, de pe targulcartii.ro
Număr pagini: 557
 Cred că Stephen King este singurul autor pe care nu-l citesc niciodată înainte de culcare pentru că, la modul cel mai sincer...îmi dă coşmaruri. Oricât ar fi de blamat, de contestat sau oricât s-ar spune că este "prea comercial" şi deloc original, pentru mine tot maestrul suspansului rămâne.
De Shining m-am apucat după ce am văzut ambele ecranizări, atât filmul cu Jack Nicholson cât şi miniseria din anii 90 şi eram foarte curioasă cum mi se va părea cartea.
Ei bine, deşi ştiam deja ce se va întâmpla, tot a reuşit să îmi inducă starea aceea de suspans şi m-am trezit că devin mai atentă la zgomotele din jurul meu, de parcă ar fi fost cine ştie ce monstru cu mine în casă, gata să mă prindă.
Pentru cine nu ştie, povestea din Shining este povestea unui hotel izolat în munţi, în care s-au petrecut tot felul de crime şi de alte acte de violenţă, fapt ce a dus la încărcarea locului cu energii negative. Pe sezonul de iarnă, atunci când la hotel nu vin turişti fiindcă drumurile sunt blocate, managerii îl angajează ca îngrijitor pe Jack Torrance şi pe familia lui formată din soţia Wendy şi fiul lor, Danny.
Pentru Jack, acest post este ultima şansă, pentru că este un fost alcoolic şi a avut câteva episoade violente, fapt care l-a costat slujbalui de profesor de literatură. Danny, fiul lui, este un copil foarte special, pentru că uneori poate citi gândurile oamnilor şi pentru că are un fel de premoniţii, dezvăluite de un prieten imaginar, Tony. Halloran, bucătarul de la hotelul Overlook îşi dă seama de abilităţile lui Danny, pentru că şi el le posedă, deşi nu sunt atât de puternice ca şi ale băiatului şi îi spune înainte să plece că, dacă va avea nevoie de ajutor, va veni.
Puterile lui Danny, pe care Halloran le numeşte "strălucire" par să trezească o viaţă proprie a hotelului bântuit şi, destul de curând, lucruri stranii se vor întâmpla acolo, iar Jack Torrance se pare că avea aceeaşi soartă ca şi fostul îngrijitor al hotelului, care şi-a asasinat toată familia înainte să se sinucidă.
Dacă vă place stilul lui Stephen King, acesta mi se pare unul dintre cele mai reuşite romane ale sale şi vi-l recomand. În privinţa eccranizărilor, să spunem doar asta: filmul original din anii 70 este foarte bun, mai ales interpretarea lui Jack Nicholson, însă miniseria din anii 90 respectă mai bine derularea evenimentlor din carte, aşa că nu vă rămâne decât să alegeţi ce preferaţi: respectarea cărţii sau performanţele actoriceşti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…