Treceți la conținutul principal

Recenzie carte: Spulberă-mă de Tahereh Mafi


Anul apariţiei: 2012
Editura: Leda
Colecţia:Fantasy
Titlu original: Shatter Me
Preţ:  26.20 lei pe elefant.ro
Număr pagini: 352
Încep să cred tot mai serios că în loc de 26 am 16 ani, altfel nu îmi explic de ce mă topesc atunci când citesc cărţile astea siropoase, pe cuvânt. Şi uite că se întâmplă din nou. E acelaşi gen de carte cu o eroină neajutorată, irezistibilă pentru toată populaţia masculină a planetei, care trăieşte o poveste de dragoste pasională şi arzătoare cu un băiat pe cât de frumos pe atât de bun la suflet şi plin de calităţi. Restul sunt doar variaţiuni de la această temă, aşa că deja ştiţi la ce să vă aşteptaţi.
Acţiunea se petrece cândva în viitor, atunci când  Pământul se află sub dominaţia Restauraţiei, o organizaţie care ţine oamenii sub teroare şi practic îi folosesc ca pe nişte sclavi. Juliette este o tânără de 17 ani care are o putere letală: atingerea ei poate ucide, la propriu. Toată viaţa ei a fost considerată un monstru şi din acest motiv până şi părinţii ei au abandonat-o. Acum, ea este închisă într-un fel de ospiciu de mai bine de 260 de zile când se petrece ceva neaşteptat: primeşte un coleg de cameră. El se numeşte Adam, iar Juliette este atrasă imediat de el, deşi nu ştie dacă poate sau nu să aibă încredere în el. Adam, însă are propriile lui planuri, iar Juliette face parte din ele.
Mi-a plăcut foarte mult povestea de dragoste dintre Juliette şi Adam, cu siguranţă e altceva şi chiar dacă pare o relaţie creată doar de dragul subiectului, mi-a plăcut mult felul în care autoarea descrie perfect trăirile lor. Pe de altă parte, stilul ei de a scrie cu toate acele cuvinte repetate de câte 3 ori şi cu folosirea obsesivă a cifrelor, cu metafore care uneori nu au sens ("sunt ca o scară care scârţâie") sau par ridicole ("ochii lui sunt 2 găleţi de apă de râu proaspătă") este uneori obositor. Mi se pare că încearcă prea mult şi că s-a străduit să îşi creeze un stil diferit de alţi scriitori (mă refer aici la stilul de a scrie) şi a cam dat chix. Cu toate acestea, pot trece peste asta pentru că sunt foarte curioasă ce se va mai întâmpla cu Adam şi Juliette, mai ales că există şi un "bad guy" care pretinde că o iubeşte, Warner. Mă bucur în schimb, că Tahereh Manafi nu construieşte clasicul triunghi amoros în care fata are de ales între doi băieţi şi, din punctul meu de vedere, alegerea ei este clară încă din primul moment.
Spulberă-mă este primul dintr-o serie de 3 volume reunite sub titulatura Atingerea lui Juliette. Următorul volum este programat să apară în februarie 2013.
Dacă vă plac romanele gen paranormal romance, atunci vă recomand această carte.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Crema - minune Leac de-un veac

Dacă mai țineți minte, v-am povestit că de Crăciun am primit cadou acastă cremă naturală. Pe lângă faptul că are o prezentare foarte drăguță, este ambalată într-un recipient din lut și are un dop de plută în loc de capac, este realizată din ingrediente 100% naturale. Acum, nu știu dacă să cred neapărat povestea faptului că este o rețetă veche ”de un veac”, păstrată de o familie din Jiul de Munte, însă sunt foarte mulțumită de rezultatele pe care le oferă. Ingrediente: propolis, ceară de albine, rășină de conifere, sacâz, parafină și ulei de floarea soarelui presat la rece. Utilizări: hidratant, antiinflamator, dezinfectant, arsuri, răni, infecții ale pielii, cicatrizant, poate fi folosită după plajă, după bărbierit sau epilat, reduce senzația de mâncărime cauzată de insecte, poate fi folosită și ca balsam de buze. Un recipient conține 50 gr și costă 56 de lei, direct pe site-ul producătorului. Are un miros vag, specific produselor care conțin ceară de albine, culoarea galbenă și se ”to…