Treceți la conținutul principal

Recenzie carte: Marilyn pe divan de Michel Schneider


Anul apariţiei: 2007
Editura: TREI
Colecţia: Fiction Connection
Titlu original: Marilyn. Dernières scéances
Preţ: 10 lei de pe libris.ro sau edituratrei.ro
Număr pagini: 504
Aceasta a fost cea mai greoaie carte pe care am citit-o de foarte mult. Bine, nici nu e de mirare, având în vedere că am citit numai cărţi uşurele. Probabil că ştiţi deja că am o mică obsesie pentru Marilyn Monroe, aşa că pe lângă faptul că am colecţie de filme acasă, citesc şi tot ce prind despre cunoscuta actriţă.Recunosc că nu am fost atentăpre amult la descriere şi am cumpărat cartea crezând că dau peste o altă bioigrafie. De fapt, cartea urmăreşte relaţia dintre Marilyn Monroe şi psihanalistul Ralph Greenson, mai precis cele 30 de luni cât au fost doctor şi pacient până la moartea ei. Tangenţial, Schneider mai dă şi alte detalii despre viaţa actriţei, însă în principal se concentrează pe perioada 1960-1962.
Aş fi putu trece peste dezamgirea că nu am în faţă o biografie adevărată, deşi ţin să citesc cât mai multe ca să îmi fac o idee ce e adevărat şi ce e ficţiune în toate poveştile despre viaţa ei. Dezamăgirea a venit din faptul că Schneider, el însuşi psihanalist a scris o carte în care analizează din punct de vedere psihologic relaţia dintre Marilyn şi Greenson, iar eu cum am cunoştinţe extrem de reduse (mai precis nu îm,i amintesc mare lucru de la psihologia din clasa a zecea) mi-era foarte greu să înţeleg toţi termenii aceia, mai apelam şi la DEX şi tot nu m-a ajutat prea mult pentru că nu cunosc teoriile şi bazele ştiinţifice pe care şi-a clădit el analiza. Până la urmă, m-am dat bătută după vreo 300 de pagini şi am citit mai mult de diagonală, sărind peste pasajele de analiză.
Prin urmare, cartea aceasta o recomand mai degrabă pasionaţilor de psihologie sau de psihanaliză (sincer, nu ştiu care e diferenţa dintre astea două) decât pasionaţilor dem biografii sau ai fanilor lui Marilyn Monroe.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Crema - minune Leac de-un veac

Dacă mai țineți minte, v-am povestit că de Crăciun am primit cadou acastă cremă naturală. Pe lângă faptul că are o prezentare foarte drăguță, este ambalată într-un recipient din lut și are un dop de plută în loc de capac, este realizată din ingrediente 100% naturale. Acum, nu știu dacă să cred neapărat povestea faptului că este o rețetă veche ”de un veac”, păstrată de o familie din Jiul de Munte, însă sunt foarte mulțumită de rezultatele pe care le oferă. Ingrediente: propolis, ceară de albine, rășină de conifere, sacâz, parafină și ulei de floarea soarelui presat la rece. Utilizări: hidratant, antiinflamator, dezinfectant, arsuri, răni, infecții ale pielii, cicatrizant, poate fi folosită după plajă, după bărbierit sau epilat, reduce senzația de mâncărime cauzată de insecte, poate fi folosită și ca balsam de buze. Un recipient conține 50 gr și costă 56 de lei, direct pe site-ul producătorului. Are un miros vag, specific produselor care conțin ceară de albine, culoarea galbenă și se ”to…

Calendare de advent 2016 cu produse cosmetice

De mult îmi tot doresc să îmi cumpăr și eu un astfel de calendar, fiindcă mi se pare că poate fi foarte drăguț să descopăr cât o nouă surpriză în luna decembrie, mai ales că eu sunt obsedată în legătură cu tot ce ține de sărbătorile de iarnă. Problema este că majoritatea acestor calendare sunt destul de scumpe, mai ales că poate nu toate produsele mi-ar plăcea și aș prefera să îmi cumpăr ceva ce știu sigur că mi-ar plăcea. Cu toate acestea, calendarele de advet sunt foarte tentante, iar în Marea Britanie și în SUA există foarte multe calendare, de la aproape orice brand.
Unele au apărut pe piață încă din octombrie. În cele ce urmează, mă voi referi doar la cele existente la noi pe piață, fie online, fie în magazine fizice. Nu mă refer și la diferitele seturi de Crăciun care au apărut deja peste tot, pentru că sunt altceva, ci strict la calendare. Așadar, din câte știu, cam aceste calendare de advent au apărut sau vor apărea și la noi pe piață.
Calendar Advent 2016 by Douglas - produse…