Treceți la conținutul principal

Recenzie carte: Jurnalul Perlei Orientului de Maureen Lindley


Anul apariţiei: 2009
Editura: Polirom
Colecţia: Romance
Titlu original: The Private Papers of Eastern Jewel
Preţ: 10 lei de pe libris.ro
Număr pagini: 365
Yoshiko Kawashima a fost una dintre cele mai remarcabile femei din Asia secolului trecut. Născută în Manciuria cu numele de Perla Orientului, ea a fost dată spre adopţie chiar de către tatăl ei, prinţul Su, unui frate de curce de-al său din Japonia. Crescută de la vârsta de 8 ani în Japonia sub numele de Yoshiko, fetiţa a început să îşi iubească tot mai mult patria adoptivă şi toată viaţa se va lupta să îşi câştige un loc în societatea japoneză. Din păcate pentru ea, chinezii erau foarte prost văzuţi de japonezi, ba chiar aceştia aveau planuri pentru a-i cuceri, aşa că Yoshiko a avut o viaţă foarte grea. A fost violată de bunicul adoptiv, apoi de tatăl adoptiv, iar în cele din urmă acesta o folosea pe post de prostituată pentru oaspeţii care îi călcau pragul. La 20 de ani este nevoită să se mărite cu un prinţ mongol, însă reuşeşte să fugă şi, întoarsă în Japonia, ajutată mai ales de farmecele sale feminine, ajunge să lucreze pe postd e spion pentru serviciile secrete, ba chiar era cunoscută sub numele de "Mata Hari din Orient".
Toate acestea sunt lucruri adevărate, cu bază istorică despre Yoshiko. Maureen Lindley reconstruieşte în romanul ei un jurnal fictiv al acestei prinţese aventuroase şi mi se pare atât de bine scris, încât nu îţi lasă deloc impresia că povestea nu este narată de un personaj asiatic.
Fiecare etapă importantă din viaţa lui Yoshiko este marcată prin capitole care denumesc feluri de mâncare cu o anumită improtanţă pentru eroina noastră. Este un roman foarte uşor de citit, care nu plictiseşte prin nimic. Acţiunea nu se desfăşoară prea lent sau prea rapid, descrierile ajung să îţi aţâţe imaginaţia fără să obosească, iar personajele sunt foarte complexe şi surprinzătoare. Perioada descrisă este una la fel de interesantă: anii 1920-1940, momentul în care China şi Japonia se aflau într-o tranziţie de la tradiţionalism la modernism. Yoshiko este în mod clar o femeie emancipată pentru vremurile sale, lucru care o va face să fie atât admirată cât şi dispreţuită.
Dintre puţinele cărţi pe care le-am citit până acum a căror acţiune are loc în Asia, aceasta este cea care mi-a plăcut cel mai mult şi dacă vă plac personajele feminine misterioase şi aventuroase vă recomand această carte cu multă căldură.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Crema - minune Leac de-un veac

Dacă mai țineți minte, v-am povestit că de Crăciun am primit cadou acastă cremă naturală. Pe lângă faptul că are o prezentare foarte drăguță, este ambalată într-un recipient din lut și are un dop de plută în loc de capac, este realizată din ingrediente 100% naturale. Acum, nu știu dacă să cred neapărat povestea faptului că este o rețetă veche ”de un veac”, păstrată de o familie din Jiul de Munte, însă sunt foarte mulțumită de rezultatele pe care le oferă. Ingrediente: propolis, ceară de albine, rășină de conifere, sacâz, parafină și ulei de floarea soarelui presat la rece. Utilizări: hidratant, antiinflamator, dezinfectant, arsuri, răni, infecții ale pielii, cicatrizant, poate fi folosită după plajă, după bărbierit sau epilat, reduce senzația de mâncărime cauzată de insecte, poate fi folosită și ca balsam de buze. Un recipient conține 50 gr și costă 56 de lei, direct pe site-ul producătorului. Are un miros vag, specific produselor care conțin ceară de albine, culoarea galbenă și se ”to…

Calendare de advent 2016 cu produse cosmetice

De mult îmi tot doresc să îmi cumpăr și eu un astfel de calendar, fiindcă mi se pare că poate fi foarte drăguț să descopăr cât o nouă surpriză în luna decembrie, mai ales că eu sunt obsedată în legătură cu tot ce ține de sărbătorile de iarnă. Problema este că majoritatea acestor calendare sunt destul de scumpe, mai ales că poate nu toate produsele mi-ar plăcea și aș prefera să îmi cumpăr ceva ce știu sigur că mi-ar plăcea. Cu toate acestea, calendarele de advet sunt foarte tentante, iar în Marea Britanie și în SUA există foarte multe calendare, de la aproape orice brand.
Unele au apărut pe piață încă din octombrie. În cele ce urmează, mă voi referi doar la cele existente la noi pe piață, fie online, fie în magazine fizice. Nu mă refer și la diferitele seturi de Crăciun care au apărut deja peste tot, pentru că sunt altceva, ci strict la calendare. Așadar, din câte știu, cam aceste calendare de advent au apărut sau vor apărea și la noi pe piață.
Calendar Advent 2016 by Douglas - produse…