Treceți la conținutul principal

Recenzie film: Dark Shadows (2012)Regia: Tim Burton

Scenariu: Seth Grahame-Green, John August, Dan Curtis (serial tv)

Distribuţia: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Eva Green, Christopher Lee

Ştiţi cum e cu parodia în filme şi personajele cartoon-like? Toate se fac cu o anumită măsură, la fel ca şi umorul negru, altfel cazi în penibil. Sincer, m-a dezamăgit rău de tot Tim Burton cu acest film. Nu am fost niciodată fana lui, dar ştiam că filmele lui au un stil aparte şi ştiam din prima că el e regizorul până să citesc creditele de pe ecran. Acum, din Tim Burton n-a mai rămas decât machiajul exagerat şi locaţia gotică. Filmul acesta, pe lângă că are un subiect slab nici măcar nu este original, pentru că se bazează pe un personaj dintr-un serial de televiziune de prin anii '60 - '70, iar restul personajelor sunt lucruri pe care le-am mai văzut în restul filmelor marca Burton. Pot trece cu vederea chiar şi apariţia repetitivă a Helenei şi a lui Johnny, în fond şi Scorsese lucrează la aproape orice film cu Di Caprio. În schimb, nu pot trece cu vederea faptul că Dark Shadows a fost făcut cu multă superficialitate, parcă doar ca să atragă fanii regizorului, ba chiar s-a mai şi conformat trendului cu vampiri din ultimii 5 ani de la Hollywood.

Povestea filmului este una foarte simplă şi previzibilă: Barnabas Collins e un tânăr avut de prin secolul XVIII, care seduce o servitoare şi apoi se îndrăgosteşte de altă fată. Servitoarea cu pricina era vrăjitoare, aşa că îi ucide logodnica şi îl blestemă să se transforme în vampir, iar apoi îl închide într-un sicriu. Barnabas este eliberat din greşeală în 1972 şi se întoarce la vechea lui reşedinţă, unde urmaşii familiei Collins trăiesc în ruină. Cum sângele apă nu se face, Barnabas este hotărât să readucă firma familiei pe linia de plutire şi să îi protejeze de Angelique, vrăjitoarea care  mai trăieşte şi acum. Se şi îndrăgosteşte de Victoria, guvernanta nepotului său, David, pentru că îi aminteşte de prima lui iubită, dar Angelique îl vrea pentru ea.

Şi de aici încep clişeele şi materialul "reciclat". În rimul rând, asemănările clare cu Dracula: hipnoza, faptul că îşi face un servitor loial şi obsesia lui pentru o tânără frumoasă. Apoi, motivul inadaptatului social, Barnabas nefiind la curent cu utlimele tehnologii, cu muzica, filmele şi tot ce s-a mai întâmplat în ultimii 200 de ani, exact ca Edward Scissorhands. Apoi, familia iubitoare, dar cam disfuncţională, motiv regăsit şi în Beetlejuice. Tânăra cu o înclinaţie spre ceea ce înseamnă fantastic sau supranatural, exact ca în cele două filme mai sus amintite. Plus că a mai împrumutat ceva şi de la alţii: scena luptei finale dintre Barnabas şi Angelique, ambii nemuritori, mi-a adus aminte de filmul Death Becomes Her, pentru că şi acolo personajele care păreau şi fuseseră umane până la un moment dat se foloseau de corpurile lor de parcă erau ceva cyborgi din Terminator, cu gâtul sucit, torsul rupt, piela care se ciobeşte de parcă e porţelan şi aşa mai departe.Nu mai continui, pentru că mi-e teamă că nu am nici un cuvânt de laudă. Din punct de vedere grafic, arată bine cu toată atmosfera aceea gotică specifică lui Burton care cred eu că atrage în primul rând, dar cam atât. Degeaba are actori buni, dacă n-a fost în stare să aleagă un scenariu mai bun.

Sursa foto: Google Images

http://www.youtube.com/watch?v=wpWvkFlyl4M

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Crema - minune Leac de-un veac

Dacă mai țineți minte, v-am povestit că de Crăciun am primit cadou acastă cremă naturală. Pe lângă faptul că are o prezentare foarte drăguță, este ambalată într-un recipient din lut și are un dop de plută în loc de capac, este realizată din ingrediente 100% naturale. Acum, nu știu dacă să cred neapărat povestea faptului că este o rețetă veche ”de un veac”, păstrată de o familie din Jiul de Munte, însă sunt foarte mulțumită de rezultatele pe care le oferă. Ingrediente: propolis, ceară de albine, rășină de conifere, sacâz, parafină și ulei de floarea soarelui presat la rece. Utilizări: hidratant, antiinflamator, dezinfectant, arsuri, răni, infecții ale pielii, cicatrizant, poate fi folosită după plajă, după bărbierit sau epilat, reduce senzația de mâncărime cauzată de insecte, poate fi folosită și ca balsam de buze. Un recipient conține 50 gr și costă 56 de lei, direct pe site-ul producătorului. Are un miros vag, specific produselor care conțin ceară de albine, culoarea galbenă și se ”to…