Treceți la conținutul principal

Recenzie film: Dark Shadows (2012)Regia: Tim Burton

Scenariu: Seth Grahame-Green, John August, Dan Curtis (serial tv)

Distribuţia: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Eva Green, Christopher Lee

Ştiţi cum e cu parodia în filme şi personajele cartoon-like? Toate se fac cu o anumită măsură, la fel ca şi umorul negru, altfel cazi în penibil. Sincer, m-a dezamăgit rău de tot Tim Burton cu acest film. Nu am fost niciodată fana lui, dar ştiam că filmele lui au un stil aparte şi ştiam din prima că el e regizorul până să citesc creditele de pe ecran. Acum, din Tim Burton n-a mai rămas decât machiajul exagerat şi locaţia gotică. Filmul acesta, pe lângă că are un subiect slab nici măcar nu este original, pentru că se bazează pe un personaj dintr-un serial de televiziune de prin anii '60 - '70, iar restul personajelor sunt lucruri pe care le-am mai văzut în restul filmelor marca Burton. Pot trece cu vederea chiar şi apariţia repetitivă a Helenei şi a lui Johnny, în fond şi Scorsese lucrează la aproape orice film cu Di Caprio. În schimb, nu pot trece cu vederea faptul că Dark Shadows a fost făcut cu multă superficialitate, parcă doar ca să atragă fanii regizorului, ba chiar s-a mai şi conformat trendului cu vampiri din ultimii 5 ani de la Hollywood.

Povestea filmului este una foarte simplă şi previzibilă: Barnabas Collins e un tânăr avut de prin secolul XVIII, care seduce o servitoare şi apoi se îndrăgosteşte de altă fată. Servitoarea cu pricina era vrăjitoare, aşa că îi ucide logodnica şi îl blestemă să se transforme în vampir, iar apoi îl închide într-un sicriu. Barnabas este eliberat din greşeală în 1972 şi se întoarce la vechea lui reşedinţă, unde urmaşii familiei Collins trăiesc în ruină. Cum sângele apă nu se face, Barnabas este hotărât să readucă firma familiei pe linia de plutire şi să îi protejeze de Angelique, vrăjitoarea care  mai trăieşte şi acum. Se şi îndrăgosteşte de Victoria, guvernanta nepotului său, David, pentru că îi aminteşte de prima lui iubită, dar Angelique îl vrea pentru ea.

Şi de aici încep clişeele şi materialul "reciclat". În rimul rând, asemănările clare cu Dracula: hipnoza, faptul că îşi face un servitor loial şi obsesia lui pentru o tânără frumoasă. Apoi, motivul inadaptatului social, Barnabas nefiind la curent cu utlimele tehnologii, cu muzica, filmele şi tot ce s-a mai întâmplat în ultimii 200 de ani, exact ca Edward Scissorhands. Apoi, familia iubitoare, dar cam disfuncţională, motiv regăsit şi în Beetlejuice. Tânăra cu o înclinaţie spre ceea ce înseamnă fantastic sau supranatural, exact ca în cele două filme mai sus amintite. Plus că a mai împrumutat ceva şi de la alţii: scena luptei finale dintre Barnabas şi Angelique, ambii nemuritori, mi-a adus aminte de filmul Death Becomes Her, pentru că şi acolo personajele care păreau şi fuseseră umane până la un moment dat se foloseau de corpurile lor de parcă erau ceva cyborgi din Terminator, cu gâtul sucit, torsul rupt, piela care se ciobeşte de parcă e porţelan şi aşa mai departe.Nu mai continui, pentru că mi-e teamă că nu am nici un cuvânt de laudă. Din punct de vedere grafic, arată bine cu toată atmosfera aceea gotică specifică lui Burton care cred eu că atrage în primul rând, dar cam atât. Degeaba are actori buni, dacă n-a fost în stare să aleagă un scenariu mai bun.

Sursa foto: Google Images

http://www.youtube.com/watch?v=wpWvkFlyl4M

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…