Treceți la conținutul principal

Secretele clubului de sushi de Christy Yorke


Anul apariţiei: 2009
Editura: Polirom
Colecţia: Romance
Titlu original: The Secret Lives of the Sushi Club
Preţ: 10 lei de pe elefant.ro
Număr pagini: 403
Alături de Clubul soţiilor nr 2 este o carte pe care am devorat-o tot într-o singură zi, poate şi pentru că eram "necitită" de mult şi am cărat-o după mine şi la muncă să fur câte o pagină atunci când îmi permite timpul. Cartea a apărut tot la editura Polirom, în colecţia Romance şi  costat 10 lei.

Christy Yorke scrie puţin cam prea "poetic" pentru gustul meu, dar asta nu înseamnă că nu am apreciat cadrul pe care l-a creat pentru personajele ei şi am apreciat turnura pe care a luat-o romanul spre final. Eu nu mă aşteptam, poate era uşor de ghicit, nu zic nu. În acest roman este vorba tot despre 4 prietene care au un club, de data asta un club în care se întâlnesc la o porţie de sushi şi îşi povestesc toate secretele, aşa cum ar face orice prietene, având siguranţa că acele secrete nu vor părăsi clubul. Totul se schimbă în momentul în care Alice, scriitoarea îşi foloseşte prietenele ca personaje de roman. Şi eu am reacţionat ca şi restul femeilor, am considerat că e o scorpie şi jumătate. Bineînţeles, lucrurile nu stau chiar aşa. Alice trăieşte şi ea o dramă, drama femeii care a fost considerată mereu o "ciudată" şi care a căutat să demonstreze că nu e aşa prin succesul romanelor sale. Nici măcar iubirea necondiţionată a soţului ei John, sau faptul că are doi copii minunaţi nu a făcut-o să se simtă cu adevărat împlinită. După perioade crunte de depresie şi două tentative eşuate de sinucidere, poveştile celor 3 prietene ale sale i-au oferit succesul literar pe care îl aştepta cu un preţ foarte scump. Trădarea ei nu poate fi iertată şi nici măcar soţul ei care a sprijinit-o în toate nu îi poate înţelege gestul.

Cu tote acestea, nu Alice este personajul principal al romanului, ci Jina, în jurul căreia se cocentrează toată acţiunea. Jina a suferit o mare pierdere, soţul ei a pierit înecat chiar în ceea ce ar fi trebuit să fie luna lor de miere. Îl cunoscuse atunci când era foarte tânără şi l-a urmat orbeşte pe Zach, un fiu de fermieri din Idaho care simţea chemarea sălbăticiei şi dorea să înfrunte un râu foarte periculos cu o ambarcaţiune fragilă. N-am prea înţeles eu termenii aceia tehnici de navigaţie, aşa că nu mă aventurez în explicaţii. Cert este că natura i-a demonstrat lui Zach, aşa cum se întâmplă mereu, că nu se lasă condusă de om. Astfel, Jina s-a trezit văduvă şi însărcinată cu fiul lor, Danny. De atunci, n-a putut să-l uite şi relaţia cu Mike, un agent FBI retras la munca de birou se desfăşoară ca acea a oamenilor care se mulţumesc cu orice le oferă viaţa, deşi Mike şi-ar dori mai mult de ea. Fantoma lui Zach nu îi dă pace Jinei, iar Danny este şi el un copil retras, ciudat, care îşi visează tatăl noaptea, deşi nu l-a cunoscut niciodată.

Celelalte prietene ale lui Alice au şi ele vieţi la fel de interesante. Irene este o actriţă de telenovele rămasă fără muncă şi căsătorită cu Naji, un musulman. Deşi religia lor este strictă, după cum bine ştim cu toţii, Naji s-a îndrăgostit de rebela Irene, deşi ea este tipul clsică de nevastă-trofeu, frumoasă şi exuberantă. Ce nu ştia el până să apară cartea lui Alice este că Irene a avut mai multe aventuri chiar şi după ce s-a căsătorit cu el până să îşi dea seama că Naji o iubeşte necondiţionat, indiferent dacă e vedetă sau nu şi că nu vede doar frumuseţea ei. Acum, Naji, îndemnat de fratele lui, Ahmed, care oricum nu şi-a suportat niciodată cumnata, vrea să o părăsească.

Şi o mai avem şi pe Mary. Mary e tipul clasic de şoarece de bibliotecă. Munceşte la birou, e ştearsă, are o viaţă banală şi se mulţumeşte cu pisicile ei ca să îi ofere companie. În plus, Mary e virgină pentru că niciodată nu s-a apropiat suficient de mult de un bărbat ca să se ajungă şi la sex.

După ce Danny află cum a murit tatăl lui (băiatul şti că a fost un accident la fermă), îşi doreşte să meargă pe acel râu. Jina îi face pe plac, pentru a-şi confrunta şi ea demonii trecutului. Bunele ei prietene vor să o însoţească pentru un nou început. Mary îşi vine apartamentul şi îşi dă demisia de la slujbă, iar Irene îi cere lui Naji să vadă această călătorie ca pe o ultimă şansă de a-şi salva căsnicia. Naji acceptă să le însoţească, însă numai dacă vine şi Ahmed. Şi astfel, trupa de şoc porneşte într-o excursie care le va schimba tuturor vieţile. Lovitura de graţie este apariţia inopinată a lui Alice şi a soţului ei, într-o încercare disperată de a-şi recâştiga prietenele. În această excursie, vor ieşi la iveală mult mai multe secrete decât credeau personajele nostre.

Vă recomand această carte, mai ales pentru că mi-au plăcut personajele. Cadrul în care au loc evenimentele şi importanţa apei care aproape că devine şi ea personaj nu prea m-a impresionat, dar tot mi se pare un roman foarte reuşit.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…