Treceți la conținutul principal

Colecţia de romane Reader's Digest (part II)Vă scriam anul trecut despre un astfel de roman care mi-a picat în mână pentru că i-a fost oferit mamei la promoţie şi acum am avut ocazia să mai citesc unul care a fost tot la oferta de 20 de lei. Mă repet, mie îmi plac mult aceste cărţi, cu rezumate pentru că sunt bine realizate, în sensul că nici nu îţi dai seama că citeşti versiuni prescurtate şi sunt în general autorii care nu au fost publicaţi la noi în ţară şi romane care au apărut în ultimii ani, aşa că e ceva nou.

De data aceasta, am citit volumul 20, conform numerotării de pe site-ul lor, pentru că pe carte nu e trecut nimic şi am dat peste 2 cărţi care mi-au plăcut mult şi 2 care nu m-au dat pe spate deloc.

Treisprezece ore de Deon Meyer

Este un roman poliţist, a cărui acţiune se pretrece în Africa de Sud, un conglomerat de rase, etnii şi mai ştiu eu ce. Benny Griessel este un detectiv fost alcoolic, separat de soţie, cu copii plecaţi departe, aşa că nu îi mai rămâne decât munca. Şefii lui consideră că ar trebui să fie mentor pentru nişte detectivi mai tineri, aşa că trebuie să supravegheze două crime care au loc în acelaşi timp. În primul caz este vorba despre o turistă americană găsită cu gâtul tăiat şi o alta dispărută pe urma căreia se află nişte indivizi dubioşi. În al doilea caz, este vorba despre un celebru producător muzical găsit împuşcat în casa lui, iar principala suspectă pare a fi soţia lui.

Din păcate, în ambele cazuri am ghicit din prima cine e făptaşul, respectiv complicele, aşa că finalul nu a fost nici o surpriză pentru mine şi eu cel puţin asta cred că face parte din ingredientele unui bun roman poliţist: finalul surprinzător. În plus, romanele poliţiste nici nu sunt genul meu şi m-a cam plictisit să citesc cum îşi desfăşurau poliţiştii ancheta. Singura chestie pozitivă mi s-a părut faptul că am aflat câte ceva despre cum stau lucrurile în Africa de Sud, pentru că este una dintre multele ţări despre care nu ştiu mare lucru.

Cai pe jumătate îmblânziţi de Jeannette Walls

Acest roman nu este în întregime ficţiune, pentru că se bazeată pe viaţa lui Lily Casey Smith, bunica autorei. Întotdeauna mi-au plăcut romanele în care personajul principal porneşte greu în viaţă şi reuşeşte să ajungă departe, aşa că mi-a plăcut mult povestea lui Lily. Ea era o fată dintr-o familie săracă din Texas. Părinţii ei considerau că nu are nevoie de şcoală şi se gândeau doar cum să o înveţe să conducă o fermă şi să o mărite cât mai bine. În schimb, lui Lily îi plăcea cartea şi visul ei era să fie profesoară, aşa că la 15 ani a plecat de acasă, şi-a căutat de lucru şi a făcut cursuri în paralel.Erau vremuri grele la început de secol în SUA pentru femei, fiindcă se considera că în afară de măritiş femeile pot să fie doar profesoare sau asistente. Lily se îndrăgosteşte pentru prima dată şi se căsătoreşte repede, dar curând îşi dă seama că soţul ei nu e ceea ce pare, aşa că se află din nou pe cont propriu. Făcând diferite munci, predând pe unde apuca din cauză că nu avea o diplomă şi muncind din greu pe la fermă cu cel de-al doilea soţ al ei, Lily îşi creşte cu greu cei doi copii. Din păcate, în special Rosemary , fata, îi seamănă mult şi nu într-un sens pozitiv. Fata e la fel de încăpăţânată ca ea şi vrea să îşi trăiască viaţa aşa cum consideră ea, nu cum vrea mama ei.

Romanul este o frumoasă descriere a vieţii la fermă în sudul continentului American şi a tuturor sacrificiilor care trebuiau făcute pe atunci.

Bărbatul din tablou de Susan Hill

Acest roman se vrea ceva gen mistery, abordând teme supranaturale. În principiu, e vorba despre un tablou cu un peisaj veneţian, mai exact o scenă de carnaval. Acest tablou este blestemat şi îi înghite la propriu în el pe proprietari. Povestea tabloului blestemat îi este relatată de bătrânul doctor Theo Parmitter prietenului său, Oliver. Se pare că îi aparţinuse unei contese care se căsătorise cu pretendentul altei femei, iar aceasta, geloasă peste măsură le-ar fi trimis proaspăţilor însurăţei tabloul cadou de nuntă. Curând, soţul contesei a dispărut fără urmă şi a apărut pictat în tablou.

Mi se pare foarte slăbuţ scris, parcă mă uitam la un film de groază categoria D. Cică acea contesă avea o presimţire sumbră în legătură cu tabloul atunci când l-a primit pentru că ştia de la cine e şi i se părea hidos. Păi eu l-aş fi arunct imediat frumuşel la gunoi, nu l-aş fi agăţat pe perete să îmi amintesc mereu că e de la fosta soţului meu.

Uf, degeaba că nimeni nu scrie chestiile astea la fel de bine ca maestrul Stephen King.

Muntele dintre noi de Charles Martin

Ajungem şi la ultimul roman care recunosc că m-a şi emoţionat puţin. Ben, un doctor ortoped grăbit şi Ashley, o tânără jurnalistă se decid să meargă cu un avion micuţ particular atunci când zborul lor este anulat. Din nefericire, bătrânul pilot face un atac de cord şi se prăbuşesc în munţi. Ashley are piciorul rupt, iar Ben încearcă să aibă grijă de ea în timp ce se luptă să supravieţuiască. Pe măsură ce timpul trece, Ben şi Ashley ajung să se cunoască mai bine. Rezultă că Ashley e logodită şi trebuia să ajungă la propria nuntă, iar Ben e separat de soţia lui, Rachel, însă încă o iubeşte enorm şi înregistrează pe un reportofon tot ceea ce ar vrea să îi spună, întocmai ca într-o scrisoare.

Pasajele în care Ben "vorbeşte" cu Rachel şi îşi aminteşte cum s-au cunoscut, cum el încerca în adolescenţă să scape de un tată abuziv, cum ea avea alt iubit şi cum au fost prieteni înainte să fie iubiţi mi s-au părut atât de frumos scrise...Ştiu că ce spun eu aici e foarte banal, pentru că eu nu am măiestria scrisului şi mereu parcă nu am cuvintele la mine, însă mi s-au părut printre cele mai frumoase declaraţii de dragoste pe care le-am citit vreodată.

În carte, după fiecare roman, erau câteva cuvinte despre autor sau un scurt interviu. În cazul interviului cu Charles Martin, el spunea că soţia lui Christy este inspiraţia pentru toate personajele feminine din romanele sale şi se vedea că omul o iubeşte. Era o întrebare gen unde i-ar plăcea lui să îşi construiască o casă de vacanţă sau o cabană, nu mai reţin şi el a răspuns "în primul rând, unde ar vrea Christy". Awwww...

Revenind la roman, finalul m-a luat prin surprindere. eu n-am bănuit nimic, până când nu m-am apropita de final, la ultima vizită a lui Ben la Rachel. Oricum...foarte frumos şi foarte sensibil scris.

Comentarii

  1. [...] Cai pe jumătate îmblânziţi, roman pe care l-am citit în varianta prescuratată şi despre care am şi scris. Pentru rolul principal în acest film, este viztă noua actriţă-fenomen de la Hollywood, [...]

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile care contin cuvinte obscene sau sunt mesaje tip spam vor fi sterse imediat.

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…