Treceți la conținutul principal

Washington Square de Henry JamesAm ajuns şi la cea de-a doua carte primită în comanda de la elefant.ro Ultima nu o s-o mai prezint, pentru că este vorba despre volumul "Plumb", al lui George Bacovia, poetul meu de suflet. Probabil că dacă aveam cât de cât talent literar aş fi scris ceva asemănător.

Revin acum la Henry James. Recunosc că nu ştiam prea multe despre autor, nu i-am citit şi alte romane, deşi am auzit de el că este unul dintre cei mai apreciaţi autori americani. "Washington Square" este un roman din tinereţe, care mi-ar fi plăcut mai mult dacă nu m-ar fi plictisit dialogurile foarte lungi. Îmi dădeau impresia că mă uit la "Tânăr şi neliniştit", pentru că timp de pagini întregi nu se întâmplă mare lucur, doar discuţii şi iar discuţii. Asta şi faptul că personajele mi-au fost toate antipatice şi n-am avut un preferat căruia "să-i ţin pumnii" cum s-ar zice.

Acţiunea se petrece pe la 1870 şi ceva, într-un New York aflat în plină dezvoltare. Catherine este fiica doctorului Sloper, rămas văduv chiar la naşterea ei. Din aceste motive, doctorul nu ăşi poate iubi niciodată fiica cu adevărat, pentru că din cauza ei şi-a pierdut mult iubita soţie. Fata creşte străduindu-se să îi facă mereu pe plac tatălui, însă el este permanent dezamăgit de ea. Sora doctorului, doamna Penniman are grijă de nepoata ei, dar este o femeie căreia îi plac mult dramele şi intrigile, aşa că în loc să se gândească la interesele nepoatei sale, preferă să facă cumva să fie mereu în centrul atenţiei.

Astfel, atunci când Morris Townsend, un tânăr pierde-vară începe să îi facă curte lui Catherine, doamna Penniman preferă să încurajeze această idilă, deşi Morris este doar un alt vânător de zestre. În schimb, doctorul intuieşte intenţiile tănârului şi face tot posibilul să rupă relaţia dintre cei doi, chiar dacă astfel o răneşte foarte mult pe Catherine. Nu spun că nu e bine ce vrea să facă, dar face acest lucru fără nici un pic de delicateţe şi, cum spuneam, fără să îi pese de cum o va afecta acest lucru pe fiica sa.

"Washington Square" mi-a lăsat o impresie de "aşa şi aşa". L-am citit până la capăt, în schimb nu mi-a rămas cu nimic memorabil în minte.

Cartea a apărut la editura Minerva, în 2006, în cadrul colecţiei Biblioteca pentru toţi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…