Treceți la conținutul principal

Cititorul de Bernhard Schlink


Anul apariţiei: 2011
Editura: Polirom
Colecţia: Top 10+
Titlu original: Der Vorleser
Preţ: 12 lei de pe elefant.ro
Număr pagini: 201
Cred că a fost una dintre puţinele dăţi în care am văzut întâi filmul şi abia apoi am citit cartea. Acum vreo 2 luni a fost difuzat filmul cu Kate Winslet pe TVR1 parcă şi m-am uitat cu soţul meu. El a fost fermecat din prima pentru că Kate e actriţa lui de suflet şi i-a plăcut atât de mult povestea, încât îşi dorea să citească şi cartea. Coincidenţa a făcut ca tocmai acum Polirom să lanseze colecţia Top 10+ cu cărţi la preţuri foarte accesibile şi la ultima mea comandă de cărţi de pe elefant.ro i-am luat şi lui Cititorul. El n-a apucat încă să o citească, aşa că am făcut-o eu, mai ales că e şi subţirică, doar vreo 200 de pagini.

Regret să o spun, dar filmul mi s-a părut mai bun decât cartea. Mai bun pentru că Schlink are un stil de a scrie foarte...sec. Adică ar fi fost ca şi cum cineva ţi-ar povesti pe scurt nişte amintiri din copilărie fără să insiste prea mult să îţi descrie un moment sau să îţi spună ce simţea în acel moment. De fapt, după ce am ajuns pe la jumătate şi am văzut că filmul urmase întocmai acţiunea din carte(ceea ce e foarte bine, nu-mi plac adaptările lacunare sau care introduc elemente noi că aşa vrea scenaristul), m-am cam plictisit.

Subiectul e destul de interesant: un adolescent care se îndrăgosteşte de o femeie cu 20 de ani mai în vârstă şi despre care află că a lucrat într-un lagăr de evrei. Problema e că atât de multe cărţi există pe tema Holocaustului, încât Cititorul nu aduce ceva nou, din punctul meu de vedere.

Sinceră să fiu, aş prefera să mai revăd filmul decât să mai recitesc cartea şi am rămas not impressed.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Comentariile care contin cuvinte obscene sau sunt mesaje tip spam vor fi sterse imediat.

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Crema - minune Leac de-un veac

Dacă mai țineți minte, v-am povestit că de Crăciun am primit cadou acastă cremă naturală. Pe lângă faptul că are o prezentare foarte drăguță, este ambalată într-un recipient din lut și are un dop de plută în loc de capac, este realizată din ingrediente 100% naturale. Acum, nu știu dacă să cred neapărat povestea faptului că este o rețetă veche ”de un veac”, păstrată de o familie din Jiul de Munte, însă sunt foarte mulțumită de rezultatele pe care le oferă. Ingrediente: propolis, ceară de albine, rășină de conifere, sacâz, parafină și ulei de floarea soarelui presat la rece. Utilizări: hidratant, antiinflamator, dezinfectant, arsuri, răni, infecții ale pielii, cicatrizant, poate fi folosită după plajă, după bărbierit sau epilat, reduce senzația de mâncărime cauzată de insecte, poate fi folosită și ca balsam de buze. Un recipient conține 50 gr și costă 56 de lei, direct pe site-ul producătorului. Are un miros vag, specific produselor care conțin ceară de albine, culoarea galbenă și se ”to…