Treceți la conținutul principal

Cititoarea în dantelă de Brunonia BarryMă aşteptam la cu totul altceva, având în vedere că romanul face parte din colecţia Chic de la Polirom. În schimb, am dat peste o scriitoare care ne spune o poveste foarte sensibilă şi tristă. Autoarea ne poartă în orăşelul Salem, locul de "naştere" al vrăjitoarelor, care este în prezent un orăşel turistic. În schimb, în Salem există nişte femei deosebite care de generaţii întregi ştiu să citească în dantelă. De altfel, chiar şi în prezent mai există femei care fabrică dantela manual. Unele dintre aceste femei sunt cele din familia Whitney.

Sophya, poreclită şi Towner se întoarce în orăşel  pentru că mătuşa ei preferată, Eva, a dispărut. Aici, ea se luptă cu amintirile unui trecut dureros: o soră, Lindley, care s-a sinucis, o primă iubire cu final nefericit, relaţia tensionată cu mama ei, May  şi mai ales lucrurile îngrozitoare pe care le-a făcut unchiul ei, Cal. Acesta îşi bătea cu bestialitate soţia şi a abuzat sexual de Lindley. Acum, conduce o sectă religioasă şi se pare că şi acum abuzează de de tinere fete credule.

E o lectură cam grea, pentru că perspectiva narativă se tot schimbă: ba narează Towner povestea, ba detectivul Rafferty care investighează dispariţia Evei, ba se narează la persoana a treia. Finalul este unul surprinzător, cel puţin eu nu mă aşteptam la aşa ceva, deşi aveam unele bănuieli când am citit că Towner a fost internată la un sanatoriu după sinuciderea surorii sale.

Merită citită cartea pentru că Barry este unul dintre scriitori care reuşesc să creeze un cadru plin de detalii, care îţi pare real şi parcă te transpune şi pe tine acolo. Este o lectură interesantă şi din cauza introspecţiei foarte reuşite asupra psihicului uman şi a modului în care unii dintre noi facem faţă unor evenimente prea dureroase.

Cartea se găseşte la preţul de 10 lei, fie la Polirom, fie pe elefant.ro.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…