Treceți la conținutul principal

Cititoarea în dantelă de Brunonia BarryMă aşteptam la cu totul altceva, având în vedere că romanul face parte din colecţia Chic de la Polirom. În schimb, am dat peste o scriitoare care ne spune o poveste foarte sensibilă şi tristă. Autoarea ne poartă în orăşelul Salem, locul de "naştere" al vrăjitoarelor, care este în prezent un orăşel turistic. În schimb, în Salem există nişte femei deosebite care de generaţii întregi ştiu să citească în dantelă. De altfel, chiar şi în prezent mai există femei care fabrică dantela manual. Unele dintre aceste femei sunt cele din familia Whitney.

Sophya, poreclită şi Towner se întoarce în orăşel  pentru că mătuşa ei preferată, Eva, a dispărut. Aici, ea se luptă cu amintirile unui trecut dureros: o soră, Lindley, care s-a sinucis, o primă iubire cu final nefericit, relaţia tensionată cu mama ei, May  şi mai ales lucrurile îngrozitoare pe care le-a făcut unchiul ei, Cal. Acesta îşi bătea cu bestialitate soţia şi a abuzat sexual de Lindley. Acum, conduce o sectă religioasă şi se pare că şi acum abuzează de de tinere fete credule.

E o lectură cam grea, pentru că perspectiva narativă se tot schimbă: ba narează Towner povestea, ba detectivul Rafferty care investighează dispariţia Evei, ba se narează la persoana a treia. Finalul este unul surprinzător, cel puţin eu nu mă aşteptam la aşa ceva, deşi aveam unele bănuieli când am citit că Towner a fost internată la un sanatoriu după sinuciderea surorii sale.

Merită citită cartea pentru că Barry este unul dintre scriitori care reuşesc să creeze un cadru plin de detalii, care îţi pare real şi parcă te transpune şi pe tine acolo. Este o lectură interesantă şi din cauza introspecţiei foarte reuşite asupra psihicului uman şi a modului în care unii dintre noi facem faţă unor evenimente prea dureroase.

Cartea se găseşte la preţul de 10 lei, fie la Polirom, fie pe elefant.ro.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Crema - minune Leac de-un veac

Dacă mai țineți minte, v-am povestit că de Crăciun am primit cadou acastă cremă naturală. Pe lângă faptul că are o prezentare foarte drăguță, este ambalată într-un recipient din lut și are un dop de plută în loc de capac, este realizată din ingrediente 100% naturale. Acum, nu știu dacă să cred neapărat povestea faptului că este o rețetă veche ”de un veac”, păstrată de o familie din Jiul de Munte, însă sunt foarte mulțumită de rezultatele pe care le oferă. Ingrediente: propolis, ceară de albine, rășină de conifere, sacâz, parafină și ulei de floarea soarelui presat la rece. Utilizări: hidratant, antiinflamator, dezinfectant, arsuri, răni, infecții ale pielii, cicatrizant, poate fi folosită după plajă, după bărbierit sau epilat, reduce senzația de mâncărime cauzată de insecte, poate fi folosită și ca balsam de buze. Un recipient conține 50 gr și costă 56 de lei, direct pe site-ul producătorului. Are un miros vag, specific produselor care conțin ceară de albine, culoarea galbenă și se ”to…