Treceți la conținutul principal

Adevărata viaţă de gheişă de Mineko IwasakiDe când am citit Memoriile unei gheişe şi Dansatoarea de kabuki, am o adevărată pasiune pentru cărţile despre viaţa femeilor din Japonia, aşa cum era ea în trecut.

Adevărata viaţă de gheişă este ceva între biografie şi roman. Iwasaki îşi spune povestea, dar o face prin intermediul lui Rande Brown, motiv pentru care aceasta devine mai romanţată. Dacă nu ştiaţi, Mineko Iwasaki este gheişa de la care s-a inspirat Arthur Golden atunci când a scris Memoriile...

Bineînţeles, viaţa lui Mineko este una palpitantă, dar parcă prefer varianta lui Golden. În fond, tuturor ne plac poveştile e dragoste imposibile şi personajele care trec prin numeroase greutăţi ca să răzbată.

În realitate, Mineko provenea dintr-o familie destul de bună. Tatăl se trăgea dintr-o veche familie de nobili şi era artist plastic, iar mama provenea dintr-o familie înstărită. Din păcate, familia are greutăţi financiare şi mai au şi o mulţime de copii(în total sunt 7 sau 8 fraţi), aşa că părinţii sunt de acord să îşi trimită fetele mai mari la o okya pentru a deveni geiko, iar mai apoi gheişe, dacă au talent. Stăpâna okyei pune ochii pe Mineko şi încet-încet, o convinge pe fetiţă să vină şi ea, pentru că vrea să o facă moştenitoarea okyei. Mineko, deşo micuţă e îndrăgostită de dans şi ştie că numai acolo ar avea posibilitatea să studieze cu cei mai buni profesori, părinţii ei fiind prea săraci ca să îi ofere aşa ceva. Aşa că Mineko pleacă la okya şi devine geiko. Îşi mai vizitează părinţii, iar femeile din okya o îndrăgesc foarte tare. Singura care nu o suportă este sora ei mai  mare, Yaeho, pentru că aceasta nu şi-a dorit viaţa de gheişă şi simte că părinţii ei au vândut-o. Din păcate, îi dau dreptate aici. pe când Mineko nu îşi regretă niciodată decizia luată, Yaeho a fost mai mult obligată să plece de acasă.

Viaţa lui Mineko este una destul de banală, pentru că munceşte din greu, ori se antrenează, ori participă la diferite petreceri pentru care este plătită pe bani grei. Apare şi dragostea, în persoana unui actor, Toshio, care însă este căsătorit.

După spusele lui Mineko, viaşa de gheişă nu e aşa de rea cum pare şi nici nu sunt tratate ca dame de companie de lux, dar,pe de altă parte, ştim cât de reţinuţi sunt japonezii şi cât ţin la onoarea lor, aşa că nu aş lua de bun chiar tot ce spune doamna Iwasaki. Care, by the way, cred că e puţin cam încrezută. Nu ştiu, aşa mi-a lăsat impresia atunci când se descrie, cât era ea de pricepută, că era cea mai bună gheişă, că ea câştiga cei mai mulţi bani şi aşa mai departe. Parcă puţină modestie era mai binevenită.

Recomand cartea dacă v-a plăcut Memoriile unei gheişe şi vreţi să aflaţi şi varianta "sursei", sau, de ce nu, dacă sunteţi pasionaţi de cultura japoneză sau de autorii niponi.

Preţ: 15 lei de la elefant.ro

Comentarii

  1. eu acuma citesc Memoriile unei Gheise si imi place, asa romanata si cu poveste de dragoste cum e. As citii si Dansatoarea de Kabuki, dar asta nu as citii, nu simt nevoia de "adevarata" viata :)Cred ca next va fi Shogun

    RăspundețiȘtergere
  2. dansatoarea de kabuki...o carte pe care o recomand tuturor celor pasionati de cultura japoneza..la fel si memoriile unei gheise.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile care contin cuvinte obscene sau sunt mesaje tip spam vor fi sterse imediat.

Postări populare de pe acest blog

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Crema - minune Leac de-un veac

Dacă mai țineți minte, v-am povestit că de Crăciun am primit cadou acastă cremă naturală. Pe lângă faptul că are o prezentare foarte drăguță, este ambalată într-un recipient din lut și are un dop de plută în loc de capac, este realizată din ingrediente 100% naturale. Acum, nu știu dacă să cred neapărat povestea faptului că este o rețetă veche ”de un veac”, păstrată de o familie din Jiul de Munte, însă sunt foarte mulțumită de rezultatele pe care le oferă. Ingrediente: propolis, ceară de albine, rășină de conifere, sacâz, parafină și ulei de floarea soarelui presat la rece. Utilizări: hidratant, antiinflamator, dezinfectant, arsuri, răni, infecții ale pielii, cicatrizant, poate fi folosită după plajă, după bărbierit sau epilat, reduce senzația de mâncărime cauzată de insecte, poate fi folosită și ca balsam de buze. Un recipient conține 50 gr și costă 56 de lei, direct pe site-ul producătorului. Are un miros vag, specific produselor care conțin ceară de albine, culoarea galbenă și se ”to…