Treceți la conținutul principal

Clubul norocoaselor-cartea şi filmul

Cred că stau de 5 minute în faţa tastaturii şi mă gândesc cum să încep să descriu mai bine ce e atât  de  grozav la Joy Luck Club(titlul original în engleză).Pentru început, trebuie să menţionez că va fi foarte greu să apreciezi acest roman dacă nu eşti cât de cât pasionat sau măcar cusrios în legătură cu cultura asiatică în general şi cu cea chineză în mod special. Sunt unele pasaje foarte greu de înţeles dacă nu eşti familiarizat cu tradiţiile, credinţele din popor sau pur şi simplu cu cultura. Romanul este structurat sub forma unor capitole în care povestea este narată la persoana întâi de către fiecare dintre cele 8 femei prezentate:4 mame şi 4 fiice. Toate femeile din generaţia veche au trecut prin întâmplări care le-au marcat viaţa în tinereţe, apoi au ajuns în SUA şi au vrut să le ofere copiilor tot ce ele nu au avut, fără să îşi dea seama că faptul că aceştia vor fi crescuţi în spirit american îi va îndepărta de ele. Mamele şi fiicele vor avea mereu o legătură când strânsă, când rece, aşa a fost mereu, aşa am păţit şi eu şi aşa păţeşte, cred, orice fată cu mama ei. Şi eu cu maică-mea când ne scoatem ochii, când suntem cele mai bune prietene. Cam aşa se întâmplă şi cu mamele şi fiicele din această carte. Nu mă apuc să vă povestesc viaţa fiecăreia în parte, că ne apucă dimineaţa, dar pot să vă spun că întotdeauna fiicele ajung până la urmă tot la sfatul sau alinarea mamei atunci când au o problemă. Amy Tan creează un amalgam atât de bine închegat între valorile aduse de aceste emigrante din China în plin război mondial şi influenţele pe care le-au resimţit copii lor din societatea americană. Trebuie să menţionez şi că cele 4 femei în vârstă sunt toate prietene bune şi se întâlnesc cu regularitate la un joc de mahjong, la o bârfă şi la o masă bună. De unde şi numele de clubul norocoaselor.

Filmul din 1993, cu acelaşi nume vine în completarea perfectă a cărţii, pentru că însăşi Amy Tan s-a ocupat de adaptarea ei pentru marele ecran, aşa că nu există nici un fel de inadvertenţe. Partea interesantă este că vă recomand să vizionaţi neapărat şi filmul dacă citiţi cartea, pentru că vedem nişte completări pe care cartea ne lasă doar să le ghicim: se desparte Lena de soţul ei, se împacă Rose cu al ei, iar soţul lui Wawerly va fi acceptat vreodată în familia de chinezi? Toate acestea sunt întrebări cu care am rămas după ce am citit cartea şi al căror răspuns l-am aflat în film. Despre actori, nu mă pronunţ pentru că nu îi cunosc, pot doar să spun că femeile au fost bine alese, fiecare pentru rolul ei.

Comentarii

  1. Ce ma bucur ca ai scris acest articol! Am descoperit-o pe Amy Tan prin 2007 si i-am devorat cartile care au aparut la Polirom. Cel putin Cele 100 de simturi secrete ramane favorita mea!
    Ma bucur ca s-a facut si-un film, nici nu stiam de el, o sa-l caut sa-l vad.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa cauti filmul,e foarte bine realizat. Nu vreau sa fac reclama, ca nu vreau sa creada lumea ca indemn la piratat, dar se gaseste pe torrente foarte usor. Cat despre Amy Tan si eu m-am indragosit de ea si vreau sa citesc si celelalte carti ale ei

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile care contin cuvinte obscene sau sunt mesaje tip spam vor fi sterse imediat.

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Crema - minune Leac de-un veac

Dacă mai țineți minte, v-am povestit că de Crăciun am primit cadou acastă cremă naturală. Pe lângă faptul că are o prezentare foarte drăguță, este ambalată într-un recipient din lut și are un dop de plută în loc de capac, este realizată din ingrediente 100% naturale. Acum, nu știu dacă să cred neapărat povestea faptului că este o rețetă veche ”de un veac”, păstrată de o familie din Jiul de Munte, însă sunt foarte mulțumită de rezultatele pe care le oferă. Ingrediente: propolis, ceară de albine, rășină de conifere, sacâz, parafină și ulei de floarea soarelui presat la rece. Utilizări: hidratant, antiinflamator, dezinfectant, arsuri, răni, infecții ale pielii, cicatrizant, poate fi folosită după plajă, după bărbierit sau epilat, reduce senzația de mâncărime cauzată de insecte, poate fi folosită și ca balsam de buze. Un recipient conține 50 gr și costă 56 de lei, direct pe site-ul producătorului. Are un miros vag, specific produselor care conțin ceară de albine, culoarea galbenă și se ”to…