Treceți la conținutul principal

Marilyn Monroe.Secrete, glorie şi tragedie de J. Randy Taraborrelli


Anul apariţiei: 2009
Editura: Litera
Colecţia: ziarul Săptămâna Financiară
Titlu original: The Secret Life of Marilyn Monroe
Preţ: 10 lei de pe elefant.ro
Număr pagini: 405
În acest weekend, m-am delectat cu biografia uneia dintre actriţele mele preferate, the one and only MM. Unii dintre voi mă veţi înţelege, alţii veţi spune că era doar o blondă oarecare şi nu ave cine ştie ce talent, aşa că ce atâta agitaţie pentru ea, nu?

În primul rând, trebuie să vă spun că îmi place să citesc biografii, indiferent că e vorba despre mari personaje istorie, staruri de la Hollywood sau scriitori renumiţi. De ce? pentru că au fost cu totii persoane deosebite şi au avut vieţi deosebite. Adică nu-mi închipui că aveau o viaţă ca a mea, adică acasă-serviciu şi viceversa, cu mici variaţiuni. Ultima biografie citită a fost acum câţiva ani şi era a reginei Nefertiti. Cât de precise erau acele informaţii vă daţi seama, istoricii pot doar să presupună diferite lucruri în legătură cu ce s-a întâmplat în acele vremuri.

Despre MM ştiu că există foarte multe biografii mai mutl sau mai puţin veridice, însă marele merit al lui Taraborrelii, care este un cunoscut jurnalist şi specialist în biografiile vedetelor, este acela că nu romanţează nimic. Unele biografii sunt scrise sub forma unor romane, în care autorul umple golurile pe care nu le cunoaşte din poveste cu diferite detalii romanţate şi foloseşte tot felul de floricele stilistice. Taraborrelli ne prezintă faptele exact aşa cum au fost ele, pe baza documentelor existente sau pe baza mărturiilor persoanelor intervievate pentru carte. Aşa că, mie mi se pare destul de veridic ce scrie el aici. desigur, menţionează şi diversele zvonuri lansate în perioada vieţii sau după moartea vedetei, dar le lasă la categoria de simple zvonuri, pentru că nu există dovezi. Aşa că este o carte bine scrisă, şi îi va face plăcere oricărui fan.

Despre MM, pot să spun că nu ştiam multe lucruri. Ştiam că şi-a schimbat numele, că a pozat goală pe la începuturi, ştiam de căsători cu Joe DiMaggio şi de aventura cu JFK şi mai ştiam câteva dintre rolurile ei cele mai cunoscute. Nu ştiam, în schimb, că problemele mintale erau ereditare în familia ei(mama şi bunica), că a avut o relaţie cu Frank Sinatra sau că era atât de dependentă de profesoarele de actorie(a luat lecţii aproape toată viaţa din cauză că niciodată nu s-a considerat destul de bună) şi de psihiatrii pe care îi vizita. Marilyn ar fi trăit şi azi dacă se găsea cineva care să o ajute cu adevărat. ea însăşi ştia că are nevoie de ajutor, ave frecvent stări de depresie şi auzea voci, de aceea a şi devenit dependentă de somnifere şi alte pastile periculoase, sperând să trăiască mai bine cu ajutorul lor. Singura dată când chiar a ajuns într-o clinică pentru boli mintale, i-a fost teamă să nu sfârşească asemeni mamei şi bunicii, aşa că şi-a sunat fostul soţ, pe DiMaggio şi el a scos-o de acolo. Poate că era mai bine dacă o lăsau.Prietenii adevăraţi a avut prea puţini şi aceştia nu erau destul de puternici sau de doritori ca să o ajute, soţii ei, deşi au iubit-o, nu au rezistat lângă frecventele ei crize, iar celor de la studioul MGM, la care lucra, niciodată nu s-au interesat de ea, important era doar să le aducă bani. Filmele în care a jucat ea, au avut încasări foarte mari, iar ea avea un salariu de mizerie pentru o vedetă la vremea aceea. Bine, să ne înţelegem, în acea vreme toti actorii erau ca nişte jucători de fotbal: odată semnat contractul, acesta nu se mai renegocia, decât dacă studioul o dorea. Actorii erau plătiţi la fel, indiferent de succesul sau eşecul filmului(dacă filmul era un eşec se rezilia contractul oricum), şi nu aveau dreptul să hotărască în ce filme vor juca, iar uneori erau chiar împrumutaţi altor studiouri fără ca măcar să li se ceară părerea.

Deja intru în prea multe detalii, dar ideea este că, chiar dacă nu vă interesează MM în mod deosebit, puteţi afla foarte multe despre cum se făceau filmele la Hollywood în acea perioadă. O lectură foarte interesantă şi plăcută.

Cartea a apărut mai demult cu Săptămâna Financiară. Nu că aş fi ştiut eu asta, vă daţi seama că nu citesc acel ziar, dar îmi dau seama că scrie pe copertă. Eu am cumpărat-o de pe elefant.ro şi a costat 10 lei.

Comentarii

  1. Am vazut ca vor aparea la Dilema Veche, o colectie cu 8 filme ale ei. Ti le vei cumpara, daca tot esti fan ?
    O primavara frumoasa ! Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, daca reusesc sa le prind la chiosc. Unele filme nu le-am vazut si ar fi interesant.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Comentariile care contin cuvinte obscene sau sunt mesaje tip spam vor fi sterse imediat.

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…