Treceți la conținutul principal

Black Swan(2010)Până la urmă m-am uitat şi eu la Black Swan, pe de o parte pentru că e nominalizat la Oscar, iar pe de altă parte pentru că bloggăriţele mele l-au recomandat cu căldură. Eu am rămas cu păreri împărţite după ce l-am văzut. Recunosc faptul că Natalie Portman face un rol foarte bun şi ştiu dintr-o emisiune de pe Pro Cinema că a făcut singură 90% dintre dansurile din film. Dacă e aşa, bravo ei, într-un an de zile a reuşit să ajungă balerină. Cel mai mult mi-a plăcut cum a reuşit să transmită prin intermediul dansului două personaje diferite: lebăda albă şi lebăda neagră. Leabăda neagră a fost greu de interpretat pentru că ea este seducătoare şi agresivă pentru a-l vrăji pe prinţ, însă fără să îşi piardă graţia.

Deja m-am băgat în subiectul filmului fără să vă explic câte ceva mai întâi. Nina este o femeie de 28 de ani care lucrează de câţiva ani la aceeaşi companie de balet aşteptându-şi şansa să devină ea starul principal. După ce Beth, vedeta companiei este obligată să se retragă din cauza vârstei, Thomas(care e un fel de şef pe acolo, dar nu mă pricep eu la ierarhia dintr-o companie de balet) o alege pe Nina pentru rolul principal. Şi de aici începe calvarul. Pe cât de pricepută este Nina în a o interpreta pe lebăda albă cea delicată, fragilă, pură şi reţinută, pe atât de greu îi este să o interpreteze pe lebăda neagră, care ar trebui să fie seducătoare, dezlănţuită şi plină de sexualitate. Thomas o tot forţează pe Nina apelând la tot felul de metode, inclusiv la avansuri scârboase pe care i le face şi am fost complet indignată că Nina ar putea fi şi ea atrasă de un bărbat atât de egomaniac şi libidinos. Se pare că domnul Thomas se culcă cu mai toate balerinele şi apoi scapă de ele rapid. Tot el o aduce la companie pe tânăra Lily, care este tot ceea ce Nina nu este şi care pare însăşi întruchiparea lebedei negre. Nina se simte ameninţată de prezenţa lui Lily şi e convinsă că aceasta vrea rolul ei din Lacul lebedelor.În continuare, pe măsură ce Nina este absorbită de personajele pe care le interpretează în goana ei după perfecţiune, e greu de distins ce se întâmplă în plan imaginar şi ce se întâmplă în plan real, dar nu voi divulga prea multe ca să nu stric din surpriză. De parcă n-ar fi de ajuns, are probleme şi cu maică-sa, care când e cea mai bună mamă din lume, când e o obsedată care îşi controlează şi acum fiica. Doar ca să vă faceţi o idee: la 28 de ani Nina nu are o uşă la cameră care să se închidă, nici la baie, maică-sa îi taie unghiile şi o dezbracă seara şi e înconjurată de jucării de pluş şi de lucruri roz, ca fetiţele.

Câteva cuvinte despre actori: Mila Kunis a fost o prezenţă extrem de agreabilă în rolul lui Lily. Ea e practic genul de femeie spre care tindem multe dintre noi, dezinhibată, care ia lucrurile aşa cum vin şi care, deşi e balerină şi deci sac de oase ambulant, mănâncă un hamburger dacă aşa are ea chef. Vincent Cassel drept Thomas nu mi s-a părut cea mai fericită alegere. Aici sunt subiectivă pentru că nu îmi place de el e nici o culoare. Mă gândeam la cineva mai atrăgător pentru a-l interpreta pe profesorul fustangiu, dar poate asta a fost şi intenţia: să fie un tip banal care cucereşte femeile prin carismă, nu prin aspectul fizic. Winona Ryder apare foarte puţin, doar în câteva scene în rolul lui Beth. Îmi pare rău pentru ea că nu prea mai prinde roluri importante. Şi pare de nerecunoscut, nu ştiu de ce. Dacă nu erau ochii ei şi vocea, nici nu mi-aş fi dat seama că e ea. Şi aşa am stat în dubii până nu m-am uitat pe imdb.

All in all e un film ok, îmi dau seama de ce este atât de apreciat şi mă bucur că l-am văzut, în schimb nu este tocmai my cup of tea. Nu mă dau în vânt după filmele astea în care trebuie să ghiceşti ce este real şi ce este imaginar(zise ea care adoră Inception :-) ) şi nici nu mă simt brusc atrasă de balet ca alţii. Merită văzut pentru că Natalie Portman face un rol de excepţie.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

22 de filme cu și despre adolescenți

Dacă tot este weekend și n-am mai făcut de ceva timp topuri sau recomandări pentru filme ”la calup”, m-am gândit să vă ofer câteva idei de filme pe care le puteți viziona când aveți ceva timp liber. De asceastă dată, am ales filmele cu și despre adolescenți, pentru că sunt în mare parte comedii sau coedii romantice și se potrivesc pentru o după-amiază leneșă. Deși nu mai sunt nici eu adolescentă de ceva timp, aceste filme pot fi viizonate chiar și de către adulți, atâta timp cât nu aveți pretenția să vedeți ceva foarte calitativ sau performanțe actoricești deosebite.

Paletă farduri IDC Color Natural - dupe pentru Naked 3?

Am mai avut o experiență destul de neplăcută cu produsele IDC, care sunt disponibile pe elefant.ro. sunt foarte ieftine și se află frecvent la promoție, așa că am vrut să le încerc, însă până acum nimic nu m-a impresionat.
De data aceasta, voi face referire la această paletă de farduri. Se numește Natural, a costat la reducere 18 lei, nu mai rețin prețul ei normal, dar sincer, cam atât și merită. Produsele IDC Color sunt produse de către o firmă din Spania, Aquarius Cosmetic Group prin private labeling. Ce înseamnă private labeling? Înseamnă că o companie de cosmetice, în special produse de machiaj realizează designul produselor și eventual formularea acestora, iar apoi procesul de fabricație este subcontractat în China. elf face asta, BH Cosmetics face asta, Coastal Scents face asta, Morphe face asta și chiar și alte branduri mai prestigioase scot pe piață produse care sunt de fapt ”made in China”.
Această paletă este nu numai un produs fabricat foarte ieftin, ci și un produs care s…

Calendare de advent 2017 cu produse cosmetice

Dacă am văzut că v-a plăcut mult postarea de anul trecut despre calendarele de advent cu produsele cosmetice pe care le găsim la noi, fiind cea mai citită postare timp de jumătate de an, cam așa, m-am gândit ca și anul acesta să trecem în revistă calendarele pe care le găsim. În SUA și în marile magazine din vestul Europei au apărut calendare de advent încă din luna septembrie - ceea ce mi se pare totuși exagerat, cine rezistă 3 luni cu un calendar din ăsta în casă fără să îl deschidă? Acest articol va fi updatat constant - DOAR cu calendare disponibile la noi în țară, nu lookfantastic.com sau ce alte site-uri mai sunt, fiindcă pe acestea cred că nici nu le mai găsiți în luna noiembrie deja...Linkurile e posibil să meargă sau nu, în funcție de cum sunt în stoc produsele la momentul la care citiți articolul. La noi, ca și anul trecut, startul îl dau magazinele Douglas. Nu am văzut încă să fie promovate aceste produse, dar în magazinul online sunt disponibile deja. Calendar de advent 2…